Gates és Ballmer: mi ez a Chrome OS?

Ballmer

Bill Gates ha nem is rémeket, de legalábbis Linuxot lát, amikor a Google tervezett új operációs rendszere kerül szóba. A Cnet hírportálnak nyilatkozva arra az újságírói kérdésre, hogy mit gondol a keresőalkalmazások piacán abszolút egyeduralkodó vállalat platformtervéről, a redmondi szoftverbirodalom alapítójának első gondolata a nyílt forráskódú rendszerek irányába kalandozott el. Reakciója teljességgel érthető is annak tükrében, hogy ismerjük a Chrome OS várható szoftverarchitektúráját: a Google Chrome egy új ablakkezelő rendszerben fut majd, mégpedig Linux-kernel felett.

„Rengeteg Linux-rendszer kering odakint, változatos csomagolásban, különféle jellemzőkkel” – nézett körbe a piacon Gates, utalva a platform sokszínűségére és tengernyi disztribúciójára. „Bizonyos szempontból nézve meg vagyok lepve, hogy az emberek úgy viselkednek, mintha bármiféle újdonságot kapnánk. Úgy értem, ott a netbookokon futó Android, abban is van böngésző.” A cégalapító további információk híján nem is tudott szélesebb körű elemzésbe bocsátkozni a Chrome OS kapcsán, így az operációs rendszer körüli bizonytalanságot „tipikusnak” nevezve folytatta tovább eszmefuttatását: „Mindig ez történik, amikor a Google-nál éppen dolgoznak valamin. Minél nagyobb homályba burkolóznak, annál érdekesebb az egész” – fejtegette az internetvállalat lehetséges marketingstratégiáját.

Gates arról is beszélt, hogy a böngészőalkalmazások az utóbbi időben egy rendkívül átfogó koncepcióvá nőtték ki magukat, köszönhetően a programba ágyazható plug-inek széles választékának és a szoftver egyéb funkcióinak, képességeinek. A Google újragondolt platformja pontosan ezen az alapötleten nyugszik: leegyszerűsítve arról van szó, hogy a böngésző viselkedjen úgy, mint egy operációs rendszer. A veterán IT-menedzser szerint azonban már maga a böngésző szó jelentése sem meghatározható egyértelműen, különösen a változatos tartalmak megjelenítése közben találkozhatunk a definíciós problémákkal. „Böngészőt használunk vagy nem, amikor mozifilmet nézünk rajta? Böngészőt használunk vagy nem, amikor a segítségével hozzászólunk egy témához? Böngészőn dolgozunk vagy nem, ha szöveget szerkesztünk a weben?” – tette fel kérdéseit Gates, mondván kellően tágra nyitott szemmel nézve az egész jelenség inkább „visszaélés egy terminológiával, mintsem valódi változás.”

Steve Ballmer Microsoft-vezér ennél pontosabban fogalmazott, szerinte nem egy böngészőcentrikus operációs rendszer, hanem maga a Windows a helyes megközelítés. Alátámasztva elképzelését megjegyezte, hogy manapság a PC-ken zajló munka felének semmi köze sincsen a böngészőkhöz. „Nincs szükségünk egy új operációs rendszerre” – ment tovább Ballmer. Utalva arra, hogy a Google immáron két különböző platformot fejleszt, szóba hozta az otthoni használatra szánt Windows 95 és a vállalatoknak készített Windows NT példáját, rámutatva, hogy két operációs rendszer nem jelent feltétlenül sikert a piacon.

Azóta történt

Előzmények