Változatlanok az erőviszonyok a processzorpiacon

A Mercury Research piackutató vállalat adatai szerint az Intel a tavalyi év utolsó negyedévében 0,2 százalékponttal, 82,8 százalékra növelte részesedését az x86-os mikroprocesszorok piacán – írja a CNET. A csekély szeletet a rivális AMD-től szerezte meg a világ legnagyobb félvezetőgyártója: az AMD részesedése 15,5 százalékra csökkent. A kisebb gyártónak ugyanakkor az elmúlt két negyedév során sikerült növelnie átlagos eladási árait, ami nem kis részben járult hozzá a vállalat két és fél év óta első nyereségéhez.

Amint Dean McCarron, a Mercury elemzője elmondta, mindkét vállalatnak van mire büszkének lennie. "Az AMD számára a 0,2 százalékpontos piacirész-vesztés kevésbé fontos, mint a bevételek emelkedése" – tette hozzá. Az AMD 35 éves működésének összesített mérlege most 198,6 millió dollárnyi nettó nyereséget mutat, de az átlagos eladási árak emelkedésének elmaradása esetén az összesített veszteség sem lett volna kizárható.

A tavalyi év egészében az Intel részesedése 0,7 százalékponttal, 82,9 százalékra csökkent, miközben az AMD-é 0,5 százalékponttal, 15,4 százalékra nőtt. Mint McCarron megjegyezte, a piaci erőviszonyok stabilnak tűnnek. 2001-ben az AMD rabolt 5 százalékpontnyi részesedést az Inteltől, amelyet az egy évvel később visszaszerzett, azóta lényegében változatlan a piac szerkezete. Az x86-os processzorok piacának fennmaradó részén a VIA és a Transmeta osztozik.

Azóta történt

Előzmények