Vegyél védőszentet a mobilodra egy SMS-ért!

(Infobulvár) Jó hír a katolikusoknak: nem kell többé körülményes módon megszerezni a – mint nálunk mondták gyerekkoromban – „szentképeket”: ezentúl a védőszent ábrázolása a mobiltelefonon érkezik – egyelőre legalábbis Olaszországban.

Mától egy új szolgáltatás indult a katolicizmus központi helyét birtokló taljánoknál: szentkép jön a mobiltelefonra. A kezdeményezés több egyházi vezető ellenkezését is kiváltotta, ám Barbara Labate, az ötletgazda úgy véli, mindez csak hipokrita csácsogás, mivel cége valós, létező igényeket szolgál ki a modern technológia lehetőségeit felhasználva. A cégvezető a Reuters-nek elmondta, hogy ebben a mélyen hívő katolikus országban, hazájában általános szokás az, hogy a „santinó”-nak nevezett képecskét szinte mindenki magánál tartja: a sofőrök a műszerfalon, az irodákban az asztalon, s úgy általában, mindenkinek ott lapul a tárcájában a „santino”. Labate úgy véli, semmi különös nem történt: amíg rajzban lehetett ezeket a képeket elérni, addig rajzokat tartottak maguknál az emberek; amikor nyomtatták őket, akkor azokat szerezték meg; az idők változnak, most a digitális santinók ideje jött el. És egyébként is – érvel Labate –, a Vatikán környékén csak úgy hemzsegnek a szentképárusok, akik közül sokan az egyház pénztárát gazdagítják.

A szolgáltatás egyébként úgy működik, mint mindegyik más hasonló mobilos letöltős ajánlat: egy 4,42 euróba kerülő SMS elküldése után a vásárló letöltheti a képet. Egyelőre 15 fontos katolikus szent képe érhető el, de a választék bővülni fog idővel.

Ezzel a véleménnyel messze nem ért egyet Lucio Soravito De Franceschi, az olasz Püspöki Konferencia tagja, aki a La Stampa olasz lap idézete szerint ízléstelennek, torznak tartja a vállalkozást: „E’ una distorsione del sacro… vendere santini per i cellulari? impressionante” (Szentségtörés a szentképeket mobiltelefonon árulni…)”.

Azóta történt

Előzmények