Volt egy növekedő informatikai piacunk...

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) megbízásából 2008-ban harmadik alkalommal készített az IDC piackutató cég átfogó felmérést a magyar informatikai piacról, s a tanulmány most először a távközlési szolgáltatók piacát is górcső alá vette. Ez a kutatás a 2007. évi magyarországi belső és export informatikai, illetve a távközlési szolgáltatási piacok méretét, szerkezetét és az előző évhez hasonlított alakulását tárgyalja.

Már tavaly is alacsony volt a növekedési ütem

A magyarországi informatikai és távközlési piac együttes mérete 2007-ben elérte az 1476 milliárd forintot, s míg a távközlési szolgáltatási piac mérete kis mértékben visszaesett 2007-ben, addig az informatikai piac visszafogott ütemben még nőtt. Mindkét piac esetében a 2005-ös évet követően az éves növekedési ütem csökkenése figyelhető meg, amely a távközlési szolgáltatások esetében a tavalyi évben már a piac zsugorodásába fordult át. A belföldi informatikai piacot egy közel 845 milliárd forintos informatikai export piac egészíti ki, ennek éves növekedési üteme azonban szintén elmarad az előző évekhez képest, de a belső informatikai és távközlési piachoz képest, 8,4 százalékos növekedésével még mindig dinamikusan bővülő piacnak értékelhettük a 2007-es számok alapján.

2007-ben az informatikai költés a magyar piacon a harmadik legnagyobb volt a közép-kelet-európai régióban Lengyelország és Csehország mögött. Növekedés szempontjából az euróban kifejezett bővülés 9,7 százalékos, mellyel Magyarország a sereghajtó országok közé tartozik Csehországgal, Horvátországgal és Szlovéniával együtt. Növekedés szempontjából Románia és Bulgária, 26,1 százalék, illetve 23,8 százalékos bővülésével kiemelkedik a többi ország közül.

Vezetnek az IT szolgáltatások

A végfelhasználó szervezetek külső beszállító javára történő informatikai költését tükröző konszolidált informatikai piac meghaladta az 590 milliárd forintot, növekedése pedig 4,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi, 2006-os méretét. A végfelhasználók legtöbbet informatikai szolgáltatásokra (264 milliárd forint) és hardver-beszerzésekre költöttek (231 milliárd), ami 8,1 illetve 0,3 százalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A szoftver-beszerzések értékének növekedése 4,9 százalékkal két érték közé esett, így ez a részpiac közel 95 milliárd forinttal járult hozzá az eredményhez.


Informatikai költések iparágak szerint - 2007

Az arányokat tekintve az IT szolgáltatások a piac bevételeinek mintegy 44,7 százalékát adták, a hardver-értékesítés 39,2, míg a szoftver-értékesítés 16,1 százalékot képviseltek. A kumulált és konszolidált piac mérete közötti különbség, vagyis az informatikai vállalatok közötti tranzakciók volumene, beleértve a hardver, szoftver termékek értékesítését és az informatikai szolgáltatások közvetítését, elérte a 292,1 milliárd forintot, ami 49,5 százalékot jelent a konszolidált piac méretéhez képest. Tehát 2007-ben a végfelhasználók minden ezerforintnyi költése 1495 forintos forgalmat eredményezett az informatikai vállalatoknál.

Ez volt, de mi lesz jövőre?

Mindez persze már a múlt: a néhány hete beköszönt pénzügyi (gazdasági) világválság hatásai bizonyára átszerkesztik az IKT-piac eddig felfelé mutató grafikonjait is. Az iparág legnagyobb hazai vesztesei minden bizonnyal a hazai kis- és középvállalkozások lesznek, s persze a multik is érezni fogják 2009-ben, hogy az iparvállalatok, a pénzügyi szektor és leginkább a kormányzati-közigazgatási terület intenzív költségcsökkentési intézkedéseket fog megvalósítani. Nem nehéz megjósolni a rossz hírt: jövőre nem csak a távközlési, hanem az informatikai költések is stagnálni fognak.

Azóta történt

Előzmények