A világörökség része lesz a Wikipédia?

A bárki által szerkeszthető internetes enciklopédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány németországi tagozata találta ki, hogy az idén tízéves kollektív tudástárat jelölni kellene az UNESCO Világörökségi Bizottságánál. Mint – egyelőre nem reklámozott, szerény 400 aláírással megtámogatott – felhívásukban írják: az elmúlt tíz évben egy látszólag utópisztikus ötletet váltott valóra a Wikipédia azzal, hogy az emberi tudás legnagyobb tárházává vált. „Ez az eredmény a Wikipédiát a kulturális változás úttörőjévé tette, hiszen az enciklopédia a tudás megosztásának hagyományát mentette át a digitális korba. Ezért mint határokon átívelő kulturális érték megérdemli, hogy az UNESCO első digitális kulturális világörökségeként ismerjék el és óvják.”

A felhívásra felfigyelő New York Times összefoglalója szerint a kezdeményezés szerény esélyekkel indul. Egyrészt a kulturális örökséggel foglalkozó szakembereket nem lesz könnyű meggyőzni arról, hogy egy történelmi távlatokban rendkívül fiatalnak mondható internetes projekt érett és méltó lehet a jelölésre. Másrészt: a világörökség részévé váláshoz számos feltételnek kell megfelelni, és jelenleg ezek egyike sem látszik passzolni a Wikipédia jellegéhez.

Jimmy Wales (Fotó: Lane Hartwell, CC)
Jimmy Wales (Fotó: Lane Hartwell, CC)

Ennek ellenére a német javaslat lelkes fogadtatásra talált a Wikimédián belül, az alapítvány kiérdemesült elnöke és az enciklopédia alapítója, Jimmy Wales is mögé állt. „Az alapötlet az, hogy elismertessük: a Wikipédia egy olyan fantasztikus kulturális jelenség, amely emberek tömegeinek életét formálta át. Sokan nagyon gyakran csak a technológiát látják az enciklopédiában, holott az a kultúráról, a tanulásról és a high techről szól” – mondta a lapnak.

A szervezet a világörökségi listára szeretne felkerülni, pedig valószínűleg nagyobb esélye lenne a Szellemi Kulturális Örökség címre pályázni. E kategóriába olyan szokások, ábrázolások, kifejezési formák, ezekkel összefüggő tárgyak, műalkotások kerülhetnek, melyeket közösségek, csoportok, esetenként egyének kulturális örökségük részeként ismernek el. Ugyancsak szóba jöhetne még az UNESCO Világemlékezet Programja (Memory of World), amely a világ archívumai, könyvtári gyűjteményei és dokumentumai örökségének megőrzésére jött létre – e címek azonban kevésbé ismertek, és így kisebb a presztízsük.

Az UNESCO szóvivője mindenesetre azt mondta: elméletben bárki nevezhet, de a feltételekkel meggyűlhet a Wikipédia baja. Arra még sosem volt példa, hogy egy digitális „képződményt” terjesszenek fel – tette hozzá.

Jimmy Wales szerint a kezdeményezésnek annyi eredménye biztosan lesz, hogy párbeszéd kezdődik a digitális innovációnak az emberiség kultúrájában betöltött szerepéről. Egyelőre aláírásokat várnak a felhívás támogatóitól. A következő feladat lesz egy olyan országot találni, amelyik jelölni fogja az enciklopédiát a listára – ez ugyanis szintén feltétel. Ha a Szellemi Kulturális Örökség kategóriában akarják indítani a Wikipédiát, sem Németország, sem az Egyesült Államok nem jöhet szóba, mert e két ország nem írta alá az ezek megőrzéséről szóló 2003-as egyezményt.

Azóta történt

Előzmények