World of Warcraft: drága játék a betűkkel

Az általa fejlesztett kínai betűtípusok jogtalan felhasználása miatt egy kínai vállalat beperelte a World of Warcraft című, rendkívül népszerű online szerepjátékot fejlesztő Blizzard Entertainmentet és annak helyi partnercégét. A korántsem garázscégnek számító, öt országban több mint ezer alkalmazottat foglalkoztató és az informatika több szegmensében is érdekelt Founder Electronics Co. Ltd. 100 millió jüan (közel 2,5 milliárd forint) kártérítést követel – írja a Hszinhua (Xinhua) hírügynökség. Amint a cég közleményéből kiderül: öt általuk készített betűtípus szerepel a játék helyi változatában engedély nélkül, az ebből származó veszteséget 1 milliárd jüanra taksálják. Szakértők szerint ilyen összegű kártérítési pert kínai vállalat szellemi tulajdon jogtalan felhasználása miatt még nem indított.

A 2004 novemberében bemutatott World of Warcraft a világ legnépszerűbb online szerepjátéka. Előfizetőinek száma meghaladja a 9 milliót – közülük több mint 3,5 millió kínai. A Founder dolgozói közül is többen játszanak a játékkal, ők figyeltek fel az ismerős betűtípusokra is.

A World of Warcraftot Kínában üzemeltető The9 – amelyet a Blizzard mellett alperesként neveznek meg – szóvivőjén keresztül csak annyit közölt: tanulmányozzák a vádat. A játék fejlesztője a hírügynökségek megkeresésére egyelőre szintén nem kívánta kommentálni a hírt.

Azóta történt

Előzmények