A milliárdos megmondta: Márpedig eladjuk a Yahoot!-t, vagy elzavarok mindenkit!


Carl Icahn

Carl Icahn milliárdos üzletember, a Yahoo! egyik befektetője – aki a kezdetektől támogatja a Microsoft felvásárlási tervét – pénteken bejelentette, hogy szerinte lehetséges megkötni az üzletet, ha a Microsoft megadja a részvényenkénti 34,375 dolláros árat, ami összességében 48,7 milliárdos vételárat jelentene.

Icahn már a Microsoft kéretlen, nyílt ajánlatának megtétele óta pártolja a tranzakció létrejöttét, s már többször megfenyegette a Yahoo! jelenlegi vezetőit, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy az igazgatótanácsot a felvásárlást pártoló személyekre cseréljék le, ha tovább ellenkeznek. Ez ügyben a milliárdos hallatlan aktivitást mutat. Az év eleje óta Icahn újabb részvényfelvásárlásba kezdett, s májusra már a vállalat részvényeinek 3,5 százaléka a birtokában volt, s ezek után érekezett a hír, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság engedélyt adott neki, hogy tovább vásároljon, s Icahn bejelentette: még további 2,5 milliárd dollárt költ erre a célra (Icahn jelenleg 59 millió részvényt birtokol, s ezzel 4,28 százalékos tulajdonos). A világ 46. leggazdagabb embere más frontokat is nyitott: egyrészt azzal vádolta megy a Jerry Yang által vezetett menedzsmentet, hogy szándékosan szabotálták el a lehetséges üzletet (Yang korábban úgy ítélte meg, hogy a Microsoft által egyszer megemelt, végül is 47,5 milliárdos ajánlat alulértékeli a céget, a valós piaci árat ő 53 milliárd dollár körülire becsülte), másrészt pedig összeállított egy saját 10 fős igazgatótanácsot, akiket majd a mostaniak helyére állít.

Icahn most a sikeres megegyezés reményében írt levelet Roy Bostocknak, a Yahoo! elnökének, s azt írja, hogy ha a Microsoft ezt az ajánlatot nem fogadja el, akkor majd a későbbiekben az általa irányított igazgatótanács tárgyalásokat fog kezdeni a Google-lel. (A Yahoo! közgyűlését egyébként épp az Icahn által támasztott vihar miatt halasztották el egy hónappal későbbre, augusztusra.)

Az egyik fő kifogásként – az alulértékelés mellett – az hangzott el a Yahoo! vezetői részéről, hogy a Microsoft a fúzió után rengeteg korábbi alkalmazott állását szüntetné meg, ám Icahn azt állítja, hogy a redmondi cég a dolgozók megtartására, illetve kárpótlására 1,5 milliárd dollárt szánt.

A Yahoo! vezetői válaszukban gyakorlatilag felelőtlennek, demagógnak és átgondolatlannak tartják Icahn terveit. A Microsoft – akik úgy nyiltatkoztak nemrég, hogy ha nem ment a felajánlott feltételekkel a felvásárlás, akkor nem erőltetitik, üzleti stratégiájukat nem veszélyezteti ez a kudarc – nem kommentálta a történteket.

Azóta történt

Előzmények