Zuhan a chipipar, 14 éves mélyponton a Samsung

A chipgyártók egyelőre nem tartanak Kína exportkorlátozásaitól, de sokak szerint ez csak a kezdet, tovább mérgesedhet a helyzet az USA-val, ami mindenkire kihat. Ez nem kedvezne a chipiparnak sem, amely az állandó, új beruházások ellenére sem áll jól: a Samsung második negyedéves nyeresége 96 százalékkal zuhant meg például.

Az elemzők szerint Kína egyértelmű üzenetként időzítette a galliumot és a germániumot érintő exportkorlátozásait, ami az USA-t és az EU-t célozta főként (de kimondatlanul), a legjobban az EV- és a chipipart érintve. Miközben az USA egyre nagyobb, újabb és újabb intézkedéseket magába foglaló nyomással igyekszik elgáncsolni a kínai félvezető- és tech szektort, addig Kína is önállóságra törekedne, amit az első saját fejlesztésű, nyílt forráskód asztali rendszerük, az OpenKylin kiadása is jelez, többek között.

A globalizációnak a chipipar nagyjai szerint az állandó politikai, gazdasági és nemzetbiztonsági érdekek miatt vége, és sokan hangoztatják, hogy a mostani kínai intézkedések csak a kezdetet jelentették, számos más, sokkal fontosabb dolgot is érinthet hasonló szigorítás. A helyzeten az amerikai pénzügyminiszter pekingi látogatása sem biztos, hogy segít, és bár a TSMC, a WIN, az NXP és más cégek egyelőre nem aggódnak, a helyzetet rengeteg vezető és politikus aggasztónak látja.

A chipipar persze nem áll meg, folyamatosak az újabb és újabb gigaberuházások, chipgyárak, Európa számos országában is. Olaf Scholz német kancellár a napokban kijelentette, hogy számos hatalmas befektetésről tud, amely a chipiparban esedékes hamarosan, konkrétan Németországban is.

14 éves mélyponton a Samsung

Miközben korábban az egész média a chiphiány trendet fújta, várható módon nagy lejtőre került a szektor, a mélypontot pedig még nem érte el. A Samsung ma tette közzé az előzetes jelentését, amely összhangban van a jóslatokkal: a második negyedéves működési nyeresége 96 százalékot zuhan majd, hiába a készletcsökkentések, gyártásbefékezések.

A világ legnagyobb memóriachip- és okostelefon-gyártója április és június között 459 millió dolláros nyereséget érhetett el az előzetes adatok alapján, ilyen alacsony pedig 2009 eleje nem volt ez az összeg. A részletes jelentést júliust 27-én teszik közzé.

A Samsung az első negyedévben 3,5 milliárd dolláros veszteséget szenvedett a chipágazatában, a második negyedévben ezt már sikerült mérsékelni, a memóriaár-csökkenések ellenére a zuhanás nem volt olyan hatalmas, mint amitől tartottak.

Az elemzők már a harmadik negyedévre kíváncsiak, javul-e a kereslet, tovább fékezik-e a gyártást, nő-e a nyereség a drágább, újabb technológiák hatására? Arra számítanak, hogy az abszolút mélypontot a harmadik negyedév jelenti majd, de ezután is csak lassú javulás várható – komolyabb memóriaáremelés csak 2024 második felében kezdődhet.

A versenytársakkal ellentétben a Samsung így is önti a pénzt a szektorba, szakértők szerint ez 2025-ben hatalmas piacvezetővé teheti.

Azóta történt

Előzmények