Rosszul járhat az NVIDIA az USA újabb AI-exportkorlátozásaival

Az USA újabb exportkorlátozásokat fontolgat Kína irányába az AI-chipek kapcsán, az NVIDIA pedig már előre jelezte: ebben az esetben hosszú távon is komoly lehetőségektől esnek el ők és az USA is, a verseny, a pénzügyek és a világvezető pozíciók terén is.

Jól értesült források szerint az USA kormánya tovább szigorítaná az exportkorlátozásokat Kína felé, ezúttal az AI-chipeken lenne a hangsúly, hogy megfékezzék a Kína által elérhető számítási teljesítményt.

A Biden-kormány már októberben is olyan intézkedéseket hozott, amelyekkel befagyasztották volna Kína félvezetőiparát, miközben dollármilliárdokkal pörgetnék a saját chipiparukat. Július végén vezethetik be állítólag az újabb szigorításokat.

Az NVIDIA pénzügyi igazgatója, Colette Kress már előre jelezte a befektetőknek: amennyiben az adatközpontokba szánt GPU-ikat a korlátozásokat miatt nem adhatják el Kínában, akkor hosszú távon az amerikai ipar végleg komoly lehetőségeket veszít el, a verseny, a világvezető pozíciók, az üzleti szerep és a pénzügyek terén is.


[+]

Októberben az olyan chipek eladását is korlátozták, amelyek az AI-technológiákhoz szükségesek. Ez az NVIDIA, az AMD és az Intel eladásaira is hatással volt és lesz, a legrosszabbul az NVIDIA-t érinti, amely az AI-piacot úttörőként vezetve idén már az 1 billió dolláros piaci értéket is elérte.

Az azóta is kérdés, mennyire sikerült lelassítani október óta a kínai cégek AI-fejlesztéseit – a helyi kormány önti a pénzt a szektorba, a Baidu ChatGPT-riválisa állítólag sok dologban már jobb a Microsoft fejlesztéseinél.

Az NVIDIA speciális, Kína számára eladható chipeket is készített, ezeket több kínai óriás is használná az AI-rendszerek gyors tréningezéséhez (de a tiltott chipek feketepiaca is virágzik). Az USA jelenleg a chipek közötti kommunikáció gyorsasága és a chipek teljesítménye területén is korlátozásokat alkalmaz. Az AMD egyébként azt mondja, pénzügyi hatása rájuk nem lesz a törvényeknek, az NVIDIA pedig nem számít azonnali hatásra.

Az tény, hogy az AI továbbra is húzóerő marad, a BlackRock például arra számít, hogy komoly növekedéseket eredményeznek majd az AI-cégek, és szokatlanul erős tőzsdei ralit mutatnak a nehéz gazdasági környezetben is.

Ilyenkor pedig csak olaj a tűzre egy olyan bejelentés, mint az, hogy az Oracle dollármilliárdokért vesz NVIDIA chipeket, hogy kibővítse a felhős szolgáltatását, amivel új AI-cégeket szolgálna ki. Ezzel az Amazon és a Microsoft ellen vennék fel a kesztyűt, olyan gyors hálózatokat építve, amelyek a ChatGPT-hez hasonló rendszereket tudnak létrehozni. Emellett generatív AI-funkciókkal turbózzák fel a HR-részleget, hogy könnyebb legyen állásleírásokat készíteni, dolgozói teljesítménycélokat megfogalmazni és egyéb feladatokat elvégezni.

Kiderült egyébként az is, hogy az USA a holland kormányon és az ASML-en, eszközökön, gyártástechnológiákon keresztül is még tovább fékezné Kína félvezetőszektorát.

Azóta történt

Előzmények