Új hozzászólás Aktív témák

  • Alpi.

    addikt

    válasz Alpi. #1993 üzenetére

    Ehhez visszatérnék még ! Úgy tűnhet, hogy "pálcát törögetek" itt XY fölött, pedig nem állt szándékomban ilyesmi. Az sem biztos, hogy én bármelyik csatorna-nál vagy bárkinél jobban értenék ezekhez vagy csak nagyobb szerencsével találnék el dolgokat. A tévedés jogát továbbra is fenntartom és én sokkal könnyebben is vagyok, mint pl. a Hw Unboxed mivel pontosan 624.000-el kevesebb nézőm van, magamnak meg azt magyarázok be, amit csak akarok. :DDD
    Az volt a gondom ezzel a teszttel, hogy a "Rank Interleave"-ing, ami plusz teljesítményhez vezethet akár 4 db. single rank, akár 2 db. dual rank kiépítésben nem egy olyan egyértelmű plusz, mint teszem azt a dual channel mód vagy egyazon ram kisebb és nagyobb órajeles beállítása közti diffi. Egyrészt közel sem általános, hogy egyáltalán adott lesz (vagy adott lesz sokszor) az alap szituáció, ahol előnyt tud szerezni a rank interleaving-gel, másrészt nem kicsit hw függő is.

    Szerk. jegyzet :
    Uhh, most érzem, hogy ez hosszú lesz. :)) Ez nem amiatt rossz hír, hogy többet nyomkodom a billt, hanem ez nálam az érthetőség rovására szokott menni, ezért nagyon igyekszem, hogy megtörténjen a gondolatmenet ! :U
    Szerk. jegyzet vége :

    Az egész dolog alapja egy általános mem ic működési mód, mégpedig a "memory refresh", ami annyit takar, hogy minden egyes bit igényel egy meghatározott időnkénti adat frissítést, egy újra "írást". Ami annyit tesz, hogy egy gyors kiolvasást és ugyan oda újraírást igényel, különben egyszerűen elvesztené a tárolt adatot. Ez egy "automatikus", a háttérben, meghatározott időnként végbemenő periodikus művelet, ami nagyon gyorsan lezajlik, de mivel a "refresh cycle" alatt nem végezhető más művelet, sem írás sem olvasás ezért mégis csak elrabol egy aprócska idő-intervallumot, amíg nem történhet más művelet. Azt, hogy mennyi időt vesz igénybe ez a gyors "újraprogramozás", a Trfc határozza meg (így van, a jó öreg cimbink, a Trfc :DDD ). Minél kisebb ez az érték, annál gyorsabb a ciklus, ergo kevesebb ideig "blokkolja" az adott Mem rankot bármi más művelet elől.
    Itt jön képbe a rank interleave, mint imc képesség. Ezzel egy csatorna képes pl. 2 külön rank-ot kezelni úgy, hogy ha épp frissít az egyik, akkor nem kivárja a végét, hanem a másik rank-ot tudja címezni, ezáltal gyorsítva a folyamatot. Tehát ez közel sem olyan mértékű szabadság, mint a dual channel pl., hogy amíg az egyik ír, a másik olvas, vagy mindkettő olvas, gyakorlatilag megduplázva az elérhető sávszélt, stb. Ez csak egy viszonylag ritka, de időnként mindenképp előforduló plusz.
    Nyílvánvaló, hogy kevésbé ram intenzív felhasználásnál ez konkrétan a semmivel egyenlő, de az is borítékolható, mivel ez alapvető működési sajátosság, hogy előbb-utóbb lesz hasznos pillanata.
    Ezt ezen túl, még nagyban befolyásolja a különböző chipek közti hw-es különbség. 2-3x -os a szorzó a leggyorsabb és a leglassabb "refreshment cycle" intervallumok közt. Gondolom ezt sem kell túl magyarázni, hogy egyértelmű legyen, mennyivel csökkenti vagy növeli a rank iterleave "hasznosságát" ez a tényező. Itt egy táblázat ahol megnézhető, különböző órajeleken, hány ns hozzávetőlegesen egy adott Trfc érték "eredője".

    No, és akkor visszatérve a Ram tesztes videóhoz, emiatt nem látom igazán "értelmét" ilyen különböző beállítások mellett, ráadásul különböző mem ic-kkel szerelt ramok versenyeztetését ! Mert igen, kapni fogunk egy eredményt, de amellett, hogy ez alapból egy kicsit délibáb dolog még ezzel is növelni a változók számát... Háát.. Így is látszik valami, mert látszik, hogy a Dual rank jelent némi előnyt, de tippre, ha azt a 4 stick B-diet rendesen irányba állítják, mint a 2x8-asokat és 3800C16-on megfuttatták volna, az nem 2 fpst vert volna a mezőnyre. Csak tipp, de a "high-ok" szvsz mutattak volna egy komolyabb, tiszta pluszt.
    Esküszöm, veszek még 2x8 -at, hogy legyen végre 4 darab azonos stickem, mert most már én is maxi kíváncsi lettem, pedig 2 napja még konkrétan le se x@artam. :DDD
    Na, sry az elnyújtott posztért, de ezt nem tudtam rövidebbre venni. :B

    [ Szerkesztve ]

    https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

Új hozzászólás Aktív témák