Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz role_of_72 #13751 üzenetére

    Publikálandó fotó árazásában mindig is a MÚOSZ árlistája volt az irányadó, ám egy ideje nem érhető el a honlapjukon, ezért most máshonnan linkelem: MÚOSZ honortábla.

    A munkához nyilván tartozik egy megbízási/vállalási szerződés, amelyben egyértelműen deklarálni kell az felhasználási és fizetési feltételeket, melyhez a szerzői jogi kérdés szorosan kapcsolódik. A szerzői jog két fő összetevője a szerzői személyes jog (ez nem átruházható), illetve a szerzői vagyoni jog, mely elidegeníthető, akár kizárólagos jelleggel. Amennyiben a képre vonatkozóan a szerződésben rögzítésre kerül, hogy a szerzői vagyoni joga továbbra is a fotóst illeti (tehát a szerződés csak felhasználásra vonatkozik), a felvételek felhasználási területét pedig korlátozzuk, akkor jogi / vagyoni értelemben nem érhet minket (jog)orvosolhatatlan meglepetés. Persze ha tutira be akarja biztosítani magát a fotós akkor a korlátozott nyivános felhasználás peremfeltételeit is megadja pl.:

    - Interneternetes megjelenésre (webgaléria, Facebook, stb...) csak a fotós által internetes megjelenítésre előkészített (vízjelezett, leméretezett) változatot használhatja a megbízó.
    - A képek nagyfelbontású változatát a megbízó nem adja át harmadik személynek.
    - A képeket a fotós előzetes írásos jóváhagyása nélkül nem változtatja meg (utólagos kreativitás kizárva), stb.

    Ha ezek után is paranoiás valaki, akkor azt is megteheti, hogy a RAW állomány átadást kiegészítő szerzői vagyoni jogi szerződéshez köti, melyben lemondhat a képek vagyoni jogáról, cserébe olyat árat szab amelyet

    1, Nem fizet ki, ezért nem is forszírozza a megbízó.
    2, Kifizeti - akkor annak adja tovább akinek akarja, de így sem változathatja meg.

    Így van az, hogy egy "egyszerű" fotózás mellé jár egy 50 oldalas szerződés... ;)

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák