Aktív témák

  • Hydra SR

    addikt

    válasz cigam #6277 üzenetére

    Több, mint dupla akkora záridő, majdnem dupla akkora blende (nem lineáris az F érték, az F/3.2 pontosan kétszer akkora, mint az F/4.5) -> több fény -> kisebb színzaj
    kisebb ISO érték -> kisebb erősítés, ami kisebb zajerősítést is jelent
    Nem mondanám elhanyagolhatónak a különbségeket. Ha ugyanolyan fényviszonyok mellett fotóztál akkor a második kép színzaj szempontjából teljesen logikus módon sokkal kevésbé érintett, és ez látszik is. Már csak abból is, hogy sokkal világosabb.
    A zoomnak semmi köze nem lehet ehhez mindaddig, amíg csak optikai zoomot használsz. A digitálistól sem lesz több a színzaj csak nagyobbak lesznek a foltok a képen. Olyan, mint ha utólag vágnál belőle.

    Tipp (bár már többször is említettem azt hiszem): ebben a téli szürkeségben alapból érdemes egy fényértékkel túlexponálni a képet. Még akkor is, ha nem akarsz belőle visszavenni később. Csupán csak azért, mert a fénymérő nem erre az egyenletes szórt fényre van kihegyezve, átveri és alulexponál, zajtól-mindentől függetlenül is: a képek egyszerűen sötétek lesznek.

    [ Szerkesztve ]

    A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

Aktív témák