Aktív témák

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    leírás jön. később nekiállok jobban belemenni a filmbe, ott kint lesz a spoiler felirat. szóltam, tessék vigyázni.

    Avatar: Cameron pár évig víz alatt forgatott és úgy általában eltűnt a föld színéről. állítólag két projekten dolgozott, az egyik volt az Avatar, a másik a Battle Angel Alita (animét láttam belőle, van potenciál bőven a sztoriban). Renderelgették pár évig, aztán végül elkészült a mű:
    Ha a CGI és a látvány az ok, hogy Béla moziba megy, akkor Bélának ezt a filmet látnia kell (Béla helyére bárki behelyettesíthető). Gyakorlatilag olyan volt, mint amikor beültem az Star Wars: Episode 1re, aztán két óráig meg se lett az állam. A különbség csak annyi, hogy itt más is működik a látványon kívül. Ezt vártam, ezt kaptam.
    A sztori bonyolultsága kb a Pocahontas szintjén mozog. Ezzel nincs semmi baj, Camerontól pontosan ezt vártam a plakát alapján (trailert nem néztem, lelövi a poént és biztos voltam benne, hogy ezt a filmet nekem moziban kell látnom).
    Ami jó: Remekül felépített narratíva, nagyon jó tempó (a két és fél órás játékidő ellenére a filmnek minden egyes jelenete fontos), ügyes színészek, rendben lévő sztori (amerikai blockbustertől ez már hatalmas szó!), nagyon jó rendezés, remek vizualitás és hangsáv. Normál moziban is. IMAXban egyik barátom nézte, szerinte ahhoz képest az 1080p is gyenge élmény szempontból.
    Nem kap pontos pontszámot, egyenlőre. friss az élmény, valamint a látvány nagyon lenyűgöző volt. Csak éppen pár év múlva a látvány már nem lesz ennyire átható, szóval az magában sokat nem ér... Valahol 8 és 9 pontot kap majd a 10ből. Tehát ha az ilyen jellegű filmeket szereted, érdemes moziban megnézni, mert jó. Ellenben 50fölötti művészfilmrajongó rokonokkal csak óvatosan megnézetni, nem biztos, hogy bejön nekik.

    A Battle Angelt pedig várom, nagyon.

    SPOILER: Nem véletlenül a Pocahontast hoztam fel. Körbemutogatja a helyi flórát és faunát, megtanítja vadászni, törzsfőnök lánya aki spirituális vezető, van hasonlóság bőven (konkrétan volt két pillanat, amikor már vártam a Pocahontas főcímzenéjét). Aztán ott a szörny meglovaglása útján a törzs tagjainak bizalmának elnyerése. Moah-dubb és a Dűne. Ott is bolygóra mentek áskálódni, hogy a helyiek mérgesek legyenek. Nomeg az egy lovas egy ló, kölcsönös bizalommal... ez is archaikusabb dolog, pl a Gyűrűk urában a Rohirok ura egy ilyen miatt lett baromi mérges Gandalfra. Az úszó szigetek ötlete is régi (Septerra Core, Homm5 wizard vár, jobb példa nem jut eszembe), a hajók külseje és belseje is ismerős lehet (belső: Űrodüsszea 2001 facefift, ill Alien2 facelift -bár az Alien hajóbelsői az előbbire alapozódtak-; kívülről ez biza Aliens:) ). De ott az életfa, az álmok hatása, jól összerakott és szép szimbólumrendszere van a filmnek. Nem filozófusi szinten, de egy filmtől mindenképpen dícséretesen.

    másik dolog: a társadalomkritika pár helyen eszméletlenül találó. a tudósok csak tanítani akarnak, de ő maguk nem tanulnak és nem ismerik meg a másik kultúrát, a tudósnő pedig végig a saját ruhájában van, pedig ő tényleg akar. tehát megismeri a szokásokat, ugyanakkor nem asszimilálódik. ez kb olyan, mintha az ember kimenne japánba (vagy akárhova máshova), ahol van dresscode, de nem követné. lehet bármilyen jó arc is, kívülálló fog maradni.

    Szóval sok helyről vesz át. De mindezek szépen vannak szintetizálva és nagyon szépen vannak kézbentartva.
    SPOILER vége

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

Aktív témák