Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Eyes Wide Shut

    Alapvetően jó volt, de egy kicsit azért olyan pejoratív értelemben "kubrikos". Valahogy sohasem tudtam úgy igazán azonosulni egy filmjével sem, amit eddig láttam, de talán ez a legjobb(2001, clockwork, shining ; a többit pedig már nem igen fogom megnézni).

    Az elején nagy poén, hogy kifelé menet a szereplők lövik le a háttérzenét, ami nem nekünk szólt, hanem ők hallgatták öltözködés közben. :DDD
    Na de utána megállás nélkül megy valami monoton zaj/kántálás/loopolás, a legvégén már herótom volt attól a loopolt kis zongoradallamtól, amit legalább tízszer lenyomtak egymás után (tisztára mint valami olcsó requiem for a dream), de a szertartásos kántálás is baromi hosszú volt. Ettől már idegesítően vontatott az egész, szerintem akkor is sok, ha direkt ez a vonaglás érzet volt a cél.

    Az első pár perc után végig meseszerű az egész. Nekem legfőképp az ablakon bedőlő kék fény ordibált folyamatosan, hogy valami nincs rendben. De a főhős felesége is végig abszurd mértékben irracionális: főleg ahogy mozog az elején, majd amiket és ahogy előad később, stb.

    Ebből én arra a konklúzióra jutottam, hogy az elénk tárt képek ~70%-a nem történik meg a valóságban, hanem egyfajta álomszerű leképzése annak, ami a főhősünkkel történik (kisarkítva: elment a gyerek k¤rvázni, aztán gyötörte a lelkiismerete, hogy feleség várja otthon). Talán így próbálja meg jobban visszaadni az érzéseket a történések helyett, érzelmeket dokumentál tények helyett.

    Ha ezt Kubrik is így gondolta, akkor szép munka, de ha csak én képzelem bele, akkor nem tudom mit érne annak, ami marad a filmben. (Innen lásd a SPOILER részt ->)

    SPOILER

    Az egész zongorista karakternek semmi más értelme, csak hogy főhősünk elmehetett valami ürüggyel a buliba (szerintem szimpla "bordélyházba" mentek pár sör után).
    Mi a f@sznak bérelne fel bárki egy bekötött szemű zongoristát egy ilyen eseményre? Nem tud zongorázni egyik "beavatott" se? Ha kötelező az élőzene, akkor miért csak egy zongorista kíséri a többi hangszert, ami a hangszóróból szól, miért nem hoztak egy komplett bandát? Főleg hogy aztán minden szobában szól valami zene, és nem élőben...

    A maszkos nő túl korán felismerte az imposztort. Abból amit látunk, ott még nem volt idő hogy szóljanak róla mindenkinek, hogy "Hé! Beugrott valami hülye egy sárga taxiban, majd játsszatok vele kicsit".

    Végig sejteni lehetett, hogy főhősünk gazdag haverja is ott verte a ...át este.

    Amúgy jó kis házibuli, de én maszkok nélkül rendezném az ilyet. A színpadiasságok kívül semmi értelme, de gyakorlati nehézségeket azt okozhat... :))

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Aktív témák