Új hozzászólás Aktív témák

  • Alvarez81

    csendes tag

    válasz Ear001 #69008 üzenetére

    oversample téma:

    meglehetősen OFF

    A képfeldolgozós diplomám kb 13 éve írtam, akkor ez a téma még csak külföldi egyetemi jegyzetekben, meg 1-2 publikációban szerepelt. Azóta főleg az amatőrcsillagászok azok akik e téren sokat tettek le az asztalra. Ott a távcsövek optikai szög felbontása közel esik a kamerák pixelméretéhez, így ott 100-200 db hosszú expozíciós felvételnél, ha csak egymásra illeszted őket, egész más eredményt kapsz, mintha minden képet előtte 2, 4, 8 -szorosára növelnéd, és utána illesztenéd össze őket. Az egyes interpolált pixelek becslési hibái az illesztésnél kiesnek, a sok becsült információ pedig elég jól ki tudja adni a valós képet. Össze lehet nézni mondjuk egy referencia Hubble képekkel az eredményt.

    Audiotechnikában ez azért nem feltétlenül igaz, mert amúgy is eléggé túlmintavételezünk manapság. Ha 192 kHz-en mintavételezett a felvétel, egy normál zenei A hangnál 400 szor nagyobb a mintavételi felbontásunk.
    Azt, hogy itt van-e értelme túlmintavételezni akkor tudnánk megmondani, ha pontosan tudnánk, hogy a fülünk, és az agyunk mit is érzékel ezekből a frekvenciákból. Az, hogy van egy felső limit a frekvenciában16-20 kHz-nél nem jelenti azt, hogy felbontásban nem érzékelünk ennél esetleg 10-100-1000-szer többet. Sejtjük, hogy igen, hiszen állítjuk, hogy halljuk a különbséget az mp3, a flac, meg a DSD között. Valószínüleg a fülünk a hirtelen, digitális jellegű átmeneteket sem szereti, ezért az amplitúdóban is elmegyünk 32 bites felbontásra. Viszonylag jól közelítjük az analóg jelet, de én is el tudom képzelni, hogy van aki tényleg érzékeli ezeket az apró nüanszokat. Hogy van-e értelme ez irányban továbbmenni, azt nem tudom, mert már 2 jó, de eltérő karakterisztikájú fejes esetén se lehet kimondani hogy melyik a jobb. Kinek melyik...

    Másik kérdés, hogy tegyük fel, hogy DAC oldalon oversamplinggel, filterezéssel, stb, előállítjuk az "eredeti" jelet. A lánc összes eszköze rárakja a saját zaját, és a kimenet lehet, hogy teljesen megegyezik azzal, mintha csak kiadtuk volna az eredeti jelet. A lánc minden eleme csillapít, egyenget, és zajt rak rá. Tehát összemos. Lehet ez nagyon közel ahhoz, amit beinterpoláltunk a túlmintavételezéssel.

    Ha csak technikai oldalról kellene megközelíteni, akkor azért a dolog egyszerűbb. Jól kiforrott matematika van a téma mögött. A hullám jellegű jelekkel, azok szóródásával, jelek spektrumával nem csak az audiotechnika, hanem a rádiózás, a radarok, elektronikai panelek, stb területén, de a mega-giga Hz-es processzorok esetén már kapuáramkör szinten kell foglalkozni.

    Írj privátban, ha tudok segítek, de nem biztos, hogy ide való a téma.

    Viszont egy elképesztően jó informatív YT csatorna mindenféle fizikai témában.
    Ez pl pont a frekvencia-analízis (Furier-transzformáció) megértéséhez ad segítséget:
    https://www.youtube.com/watch?v=spUNpyF58BY

Új hozzászólás Aktív témák