Új hozzászólás Aktív témák

  • aelod

    veterán

    válasz Dare2Live #180740 üzenetére

    Nos megosztottad a személyes (téves) véleményed a témáról. De, hogy okozzak egy kis csalódást neked akkor itt vannak a tények.

    Több száz vizsgálat és tanulmány alapján (itt egy pár)

    PMID = 32597335
    PMID = 21494229
    PMID = 2058588
    PMID = 31882009 itt egy pár)

    Az inzulinszintnek és az inzulin érzékenységnek semmi köze nincs a fogyáshoz. Keto hívők terjesztik azt a tévhitet, hogy a magasabb inzulin szint leállítja a zsírégetést és ezért nem fogysz. Leállítja viszont nem befolyásolja a zsírvesztést. A tzs nem attól fog fogyni, hogy cht-t fehérjét vagy zsírt használsz energiának. Nincs jelentősége a fogyás szempontjából. A kalória egyenleg a lényeg ugyanis a fogyás egyetlen bizonyított módja a kalóriadeficit.

    Vércukor ingadozás: még cukorbeteg résztvevők között sem egyértelmű a vércukor ingadozások káros hatása ugyanis egy 2009-ben publikált tanulmány szerint az egyes típusú cukorbetegek mikrovaszkuláris szövődményeinek legfontosabb előrejelző tényezői a vércukorszint HbA1c (hosszú távú vércukorszint) voltak, nem pedig a vércukor ingadozása.

    (randomised crossover trial: Exploring the dose-response effect of carbohyrate restriction on glycaemia in people with well-controlled type 2 diabetes)

    Ez a randomizált klinikai vizsgálat arra volt kíváncsi, hogy vajon az alacsonyabb ch (10%) bevitel II-es típusú cukorbetegek esetén alacsonyabb vércukorszintet eredményez e mint egy magasabb ch (30%) bevitel. 12 embert vizsgáltak állandó fehérje (és kalória) szint mellett (15%) 6 napig ami azt eredményezte, hogy az alacsony ch étrendi alanyok 24 órás, éhomi és étkezés utáni vércukor szintjei nem voltak alacsonyabbak mint a 30% ch-s alanyok értékei.

    Egy másik kontrollált vizsgálatban ( very low carbohydrate (ketogenic) diets in type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials) azt vizsgálták, hogy hat a magasabb ch tartalmú étrend vagy a ketogén étrend a hosszú távú vércukorszintre (HbA1c) prediabéteszes vagy II-es típusú cukorbeteg alanyokon. 12-24 hónapig tartott napi 50g ch-val de legtöbbszor 20g alatt. Az eredmény: a ketogén étrend (HbA1C szint 0.01%-os csökkenés) nem eredményezett klinikailag lényeges változást a hosszú távú vércukor szintben.

    Így láthatod, hogy a ketogén étrend nem megoldás csak divat. Hovatovább a telített zsírokat is tartalmazó étrend inzulinrezisztenciához vezet. (a high-fat, high-saturated fat diet decreases insulin sinsivity without changing intra-abdominal fat in weight-stable overweight and obese adults)

    Az a rettegett szénhidrát: a szénhidrátbevitel még a II-es típusu cukorbetegség kialakulása között sincs összefüggés (2022-ben publikált 600e alany részvételével készült 18 prospektív tanulmány alapján).

    Azonos kalóriabevitel esetén a ketogén étrend nem vezet magasabb súlyvesztéshez egy magasabb cht-t tartalmazó étrendhez képest. (ketogenic low-carb. diets have no metabolic advantage over nonketabolic low-carbohgydrate diets). Ebben a 2006-ban publikált randomizált kontroll vizsgálatban 1500kcalt tartalmazó étrendet vizsgáltak ketogén (60% zsír, 5% ch) összetétel és ehhez képest magas ch (40% ch, zsír 30%) összetétel alapján amelynek eredménye az lett, hogy a ketosok 6.3kg fogytak (3.4kg zsírtömeg) a ch-sok pedig 7.2 kg-ot. (5.5kg zsírtömeg).

    Továbbá keto étrendnél nő a veseműködés zavara is. (casual effects of relative fat, protein and carbohydrate intake on chronic kidney disease: a Mendelian randomization study) A magasabb fehérjebevitel (amit pl. a keto étrend nem enged meg) (az elfogyasztott kalóriák 15%-a fehérje) ellenben csökkenti a veseműködés zavarát.

    Keto esetén nő az LDL koleszterin szint is (akár már 4 hét elteltével) amit remélem nem kell bemutatni miért nem jó. Nő az epesav szintézis ami tízszeresére növeli a kockázatát a bél áteresztés vonatkozásában.

    Remélem elég kielégítőnek találtad a hsz-em :R

    [ Szerkesztve ]

    "It's simple, if it jiggles, it's fat."

Új hozzászólás Aktív témák