Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz #14752768 #111483 üzenetére

    Iiiigen, sajnos... kozmetika itt is, bár óhatatlanul képlékenyebb a téma.

    Az érzékenységre nincs mondás, illene egy mély vagy középsugárzó esetén a két határa közötti SPL mérés átlagát venni, mondjuk fs-től felfele egészen az első cone breakup-ig, de van, aki lazán efölé is specifikálja a hangszóróját, mondván óóó elénekel az a 6" mélyközép 6k-ig is. Hogyne, ha épp csúnyán felfele húz cone breakup után, mert úgy adja ki a fizika, az jól jön ezt követően az átlag SPL megállapításánál, amikor rámérnek 1 méterről 2.83V-on (jobb helyeken 1W/1m), nyernek némi dB-t és mossák kezüket, holott a ténylegesen, értelmesen kihasználható tartomány ez alatt van picivel. (Amúgy ha +/- 6dB-re adják mondjuk meg a gyári speckót, hogy mettől meddig használható szerintük, az is torzít már a dolgon kicsit + a pucér mérés maga). Szóval homályos terület ez itt azért, lehet bele ezt is látni, azt is, így is, úgy is. Nyilván ők mindig a legkedvezőbbet, legnagyobb számot írják le, kevesen vallanak be szolídabb értékeket. Illetve figyelembe érdemes venni azt, hogy míg egy mélysugárzó alját felhozza a dobozba rakás és sarok közelébe tolás, a felsőbb tartománybeli érzékenysége esik kicsit a süketszobai méréshez képest, szóval mondjuk ami 93dB adatlapon, az bátran 90-91 a tartomány zömében végül (átlagban). Közép és magassugárzóknál is szoktam pesszimista lenni. Inkább relatív nézem őket egymáshoz, mert ha mindegyiknek a gyártója hazudik kicsit, általában hasonló mértékben, akkor nincs gond, max erősítőből kell 3dB-nként dupla akkorát nézni :B , ha az ember patikamérlegen mér (ami hülyeség, de lehet rá törekedni).

    Egy 100W erősítőnél vállvonós lenne, hogy mondjuk átlagban a speckókhoz képest 3dB körülnyivel lentebbre érkezik meg a rendszerem ténylegesen. Egy 10W-osnál már nagyon nézném, mit tegyek oda és mi lehet vajon belőle, 85dB nem ugyanaz, mint 95dB.

    Na de hogy egy másik példát is hozzak: előszeretettel épít 1-2 high-end gyártó ezekkel a planárokkal, közepekre is. Mekkora érzékenységre taksálnád őket így ránézésre ? Csak utána nézd meg a speckót, hogy
    1. frekiátvitelre mit írnak
    2. illetve érzékenység számításhoz mit vettek alapul, mert a kettő nem ugyanaz.
    [link]

    Az már csak hab a tortán, hogy mit kezdesz egy nonstop emelkedő meredekségű hangsugárzóval ? Ha nincs 6dB közelében az emelkedés, és/vagy nem egyenletes, nehéz ügy.

    (Esetünkben ezt vagy így hagynám és meglesz a "V" karakter jobb oldala automatikusan :D , a tetején nagyon "világosan" szólva, vagy elétennék egy elsőfokú aluláteresztő szűrőt úgy sacc 2.5k-ra méretezve, ami 6dB-vel töri lefele szépen az emelkedést, ami itt indul, mert igen drámai - így hozva végül "egyenesbe" ennek a kacifántnak az átlagát. Aktívnál-DSP-nél nem is kérdés..).

    Viszonyításképp: [link]

    Persze, sok múlik görbe simításon, stb, de akkoris, na. És ők 91-et írnak. Elhiszem ? Simán. (Legyen 90, ha meg mégis 91 és "sok", csillapíthatom).

    Persze megvan a BG varázsa, de tudni kell, mit vesz az ember, mielőtt belefog. Vagy tesztekből látni, a gyártó mit rakott neki össze, mert nehéz alapanyaggal ők sem főznek könnyen és ha a termékfejlesztés/marketing beleszól, hogy "sok a kondi, túl drága a tekercs, vegyétek szolídabbra" vagy mittomén, megy a spór kör, a BG esetén sokkal nagyobb a bukta esélye, pedig tranziensben az agyunknak egy igazi csemege egy planár, mégis fáznék tőle. Ilyen-olyan korrekció nélkül legalábbis tuti. Roon-osok előnyben, meg mindenki, akinek a lejátszója támogat mérés menti korrekciókat.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák