Új hozzászólás Aktív témák

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz ktommy91 #120937 üzenetére

    Az erősítők (osztálytól függetlenül) úgy működnek, hogy beállítanak a kimenő jelhez egy maximum és egy minimum szintet, ezek közt mozoghat majd. Az erősítés pusztán egy olyan áramkört jelent, ami a bemenet függvényében ezen két véglet egy keverékét állítja elő, úgy, hogy arányos legyen a bemenethez képest. Ez az úgynevezett bias (magyarul nincs rá szép szó), típustól függően a bemenetre is kellhet, de a kimenetre mindig. Itt olvashatsz róla nagyon alaposan. Az 1.2.2-es ábra a lényeg.

    Egyetlen dolog közös minden létező erősítőben: a bias, vagyis konkrétan az az áram, amiből az erősített jel készül, csak és kizárólag DC lehet, és ez a titok nyitja. A DC a golyókban kondikban tárolódik, és egy különleges karakterisztikájuk van: vagy a táp felől töltöd (vagyis a táp maximumát veszi), vagy a végfok felől fogyasztod. Ha a táp felől csökken a feszültség (ami az idő 99%-a, hiszen az AC egy szinusz), akkor a benne levő töltésmennyiség (feszültség) nem fog változni.

    Persze van kétirányú kondi, de azokat szűrőnek (nem táp, hanem high-pass, low-pass) használjuk.

    Mi is történik a konnektorból érkező AC-val? Amikor csúcsa van, feltölti a kondit, majd abból az erősítő dolgozik. Amikor annál kevesebb, függetlenül a frekvenciától, zajtól, bármitől, nem történik semmi, hiszen a töltéseket táp oldalról nem lehet visszarántani, kémiailag így épül fel. Ez a kedvenc videóm róluk.

    Innen már egyértelmű az oka, hogy miért nem számít, milyen tiszta áram érkezik milyen kábelen: egyszerűen bármi is érkezik rajt, azt a kondik összegyűjtik, majd szépen a saját tempójukban átadják a kimenetnek. Az áram konkrétan teljesen friss és ropogós, helyben készült, mint a jó pékáru. Ezek nyomán fizikai képtelenség, hogy arra kívülről bármi is befolyással legyen, hiszen az az áramforma, amiből az erősítő dolgozik, nem is létezett a tápkábelen.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

Új hozzászólás Aktív témák