Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz lezso6 #124190 üzenetére

    A mérési módszer ugyanaz, csak PA-ban a hangnyomás IS szempont és fontosabb egy fs=40-60Hz egy lavórnál, ami ekörül-felett tol a mérőmikibe 97dB-t (és valós 97-et), mintsem 90dB-n fs=18Hz. Van utóbbi is, de nem PA.

    A PA-t szerintem ugyanúgy lehet jól és szarul is használni, mint a szobaikat, csak mások a paramétereik úgy általában, ezeket figyelembe véve (és akár explicit erre alapozva) csodás motyót lehet velük alkotni, úgy értem, full audiofil liga.

    Én pl. nagyon feszíteni fogom a határt, negyedfokú 24dB/oct meredekséggel lehet egy PA lavórt átkeverni 120Hz-en simán egy fs=60Hz mélyközépre úgy, hogy annak felső breakup-ja még 2.5K-nál sem jelentkezik (és mondjuk fs=1000 körüli magassal átveszed 2k-tól). Az egész szűrő stack-et pedig a mély fs-e alatt kicsivel felülátereszted, azaz mondjuk fs=28Hz esetén lekeverek mindent ~26-30 Hz alatt, na ez küldhető is, meg zenél is akkor, felesleges hülyeségeket pedig - amit nem tud hanggá tenni - nem mozog le, megkímélem tőle és a fázis sem érdekel, mert annak csak relatív lehet lényege (egymáshoz képest), abszolútban nem nagyon.

    Olyan, hogy "lusta mély" nincs, mert amit nem tud már kellő sebességgel lemozogni a membrán, az azt jelenti, hogy frekimenete ott konyul lefele. Nyilván mindent ott érdemes használni, ahol bírja a ráengedett frekiket és tartja az SPL-t, ergo képes lemozogni, ha pedig lemozogja, nem lusta. Inkább komplex jeles méréseket néznék hangszórókról, pl. IMD amikor több hang van egymáson, 20Hz-re ráül egy 35Hz (véletlen sem 40) meg ilyen kreténségek, na ezek tudnának mesélni. Azzal a csillagos megjegyzéssel, hogy relatív nagy torzítás van mélyekben ugyan, viszont a fülünk pont itt a legérzéketlenebb erre. Ezért van az, hogy hiába léteznek Purifi hangszórók, mindenki másnál jobb motorral és torzítás adatokkal, nagyjából vállvonós liga, hogy ők hajtanak-e alul, vagy egy jobbféle más szobai vagy akár PA, ha szakértő módon van amúgy összerakva a motyó. A középtartomány viszont már kritikus.. magas pedig abszolút.. de ezeket tudjuk.

    Sok régi hangszórónál (de ma is PA-nál) textil membránszél figyelhető meg. Ez egyrészt gyakran impregnált, ahol pedig nem, ott sem gond, jön egy tranziens mély, egy lábdob, a textilnek kellő ellenállása van egy gyors membránkilendülés esetén ahhoz, hogy a bent keletkező vákuumot ne ezen át szívja be a doboz, hanem a reflexnyíláson át.

    Szóval gyors, pláne nagy tranziensnél a textil membránszél is zártként viselkedik, míg ha a szádat rátapasztanád, szép lassan át tudnád lehelni rajta vagy fél perc alatt (most csak mondtam valamit) egy tüdőnyi levegőt.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák