Új hozzászólás Aktív témák

  • pepe1125

    tag

    válasz trufa12 #58345 üzenetére

    Neten lett rendelve, ezt olvassátok:

    Most reggel kipróbáltam az Ön által linkelt videókat a mi hangrendszerünkön és egy pár 685 S2 hangszórónál.

    Kezdésként leszögeznék pár dolgot:

    Egy vadonatúj hangszórót melynek a lengőpilléje és a gumipereme még nyers nem célszerű ilyen jellegű teszthangokkal járatni, ugyanis ilyenkor könnyen rossz irányba járatódik be és “tekercses” lesz, azaz a lengőcséve belér a mágnesbe. Ezt a jelenséget általában a korai túlhajtás vagy sérülés okozhatja. Mint minden hangsugárzónál itt is javasolt a 20-30 óra alacsony- normál hangerőn való járatás. A végleges fizikai paramétereket általában ez után érik el a hangszórók ( gumi, lengőpille, membrán engedékenység stb.)

    Mivel a ma gyártott hangsugárzók 99,9%-a nem képes 1-10Hz közötti teszt frekvenciák lesugárzására, ezért azok hamar tönkre tudnak tenni egy kisméretű dobozt. A legnagyobb subwooferek is általában 7-8Hz-től indulnak, de itt 50-100cm átmérőről és 1000-5000W terhelhetőségről beszélünk. A zenében természetesen előfordulhatnak ( főképp analóg forrásról) extrém alacsony hangok, de mivel az nem tisztán van jelen és jóval kisebb hangerőn a tesztben előforduló videóknál, ezért az nem okoz gondot.

    A mi rendszerünknél nincs ilyen jellegű kopogás, azonban a mi dobozunk be van járatva. Természetesen itt is hallható a légmozgás hangja. Ha behozza a dobozt szívesen megnézem, mert még egy dolgot tudok elképzelni, hogy valamiért a hangszórók kábelei beleérnek a membránba.

    Így látatlanban nehéz megmondani, hogy mi lehet a baj, de elsőként a nyers dobozra küldött extrém hangerejű “teszthangok” okozhatták ezt a gondot. A 20Hz alatti infrahangok lesugárzására nem képes a legtöbb hangsugárzó, többek között a 685 S2 sem. Ezt azonban nem fedi le a jótállás.
    A Bowers & Wilkins minden hangszóróját leteszteli kiadás előtt tehát valószínűleg nem volt gyári hibás a 685 S2.
    1997 mi még nem tapasztaltunk ilyen hibát, hogy egyszerre mindkét hangszóró zörögne.

    Természetesen ettől függetlenül megnézzük a hangsugárzókat ha behozza üzletünkbe.

    Ugye, hogy mindig a felhasználó a hibás? :D

    Vannak itt érdekes dolgok azért.

    Akkor a kezdésként leszögeznék pár dolgot című rész egyértelműen arra mutat, hogy az Én hibám a hangszórók ilyen jellegű problémája?

    Természetesen álmomban se gondoltam volna ilyen teszthangokkal tesztelni a hangszórókat mindaddig, amíg nem érzékelek valami problémát zenehallgatás közben, normál hangerőn. Az erősítőm nem képes 38 W csúcsteljesítmény leadásánál többre, nem tartom valószínűnek, hogy annyira megterhelő lett volna bármi is a hangszórók számára.

    Mivel a B&W egy megbízható márka, nem véletlenül döntöttem ezen sugárzók mellett. Az is igaz, hogy még újak és bejáratósok. Viszont a B&W ebben az árkategóriában nem hiszem, hogy egyesével leteszteli a hangszórókat. Ha teszteli, akkor is számítógépes méréssel, és az nem mutatja ki az ilyen jellegű kopogást.

    A másik dolog pedig az, hogy a fenébe járódhatna be rossz irányba egy hangszóró, amikor annak egyenes vonalú mozgást kell két irányba megtennie (előre-hátra), mindegy az mekkora frekvencián legyen is az. Ha egy anyagot elkezdünk hajtogatni kis energiával, akkor is ugyan azokon a pontokon kezd megtörni, mint ha azt egyből nagyobb energiával tennénk. Egyébként is, az idő múlásával is változik az anyag szerkezete az öregedés miatt, és akkor még jobban előjönne a probléma.

    Jó pár hangszóró volt már a kezeim között, és még egyik sem csinált ilyesmit, ha bejáratós ha nem. Nyilván egy átlag ember, aki megvásárol ilyen berendezést észre sem veszi ezeket a dolgokat, mert nem teszteli, nem érdekli, csak szóljon neki. Ezek szerint én leszek az a bizonyos speciális eset, az a valaki, aki észrevette ezt a jellegű hibát.

    A hangsugárzó 50 Hz és feletti frekvenciákon is produkálja ezt a hangot, csak ott kevésbé kimutatható a jelenség. Eleinte azt hittem, hogy a reflex nyíláson kiáramló levegő okozza, de azután bedugóztam és szintén hallottam a problémát. Majd végeztem tesztet a napokban! Jó pár órát üzemelt normál hangerőn előtte. Teljesen mindegy ki hallgatja meg, egy csendes szobában jól hallható a probléma. Már a kint járó autók hangja is elnyomhatja ezt a zajt.

    Az üzletbe bejuttatás problémás, 200 km-t kell megtennem csak oda és egyelőre még nem tudom elvinni. Ha megoldható lett volna, az első perctől kezdődően, amint meghallottam, visszavittem volna.

    UI: Nehogy már ne legyen képes egy mai, vagy akár régi mély-közép hangsugárzó lesugározni 1-10 Hz közötti frekvenciákat. Esetleg annyi van, hogy a hallható tartományon kívül esik ez a tartomány, ezáltal semmi zörejt nem kellene generálnia / hallani. Az meg megint egy másik kérdés, hogy a méretek miatt 50 Hz alatt már elég meredeken csökken az átvitel. De ez nem kizáró ok, hogy egy hangszóró ne tudjon már megmozdulni 1 Hz-en is akár tisztán.

    A hogyan tovább egyelőre akkor függőben van, mert természetesen mindig a felhasználó a hibás ilyen esetekben. Más egyébre nem is számítottam. Pedig milyen jól hangzott volna, hogy gyere hozd be, legfeljebb kicseréljük a hülye vidékinek, aki három havi fizetését szánta erre.

    Ennyit erről, maradt rám a dolog. :W

    electrojunkie

Új hozzászólás Aktív témák