Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz biker #2994 üzenetére

    "és sajnos annyira nem vagyok jquery imádó, hogy azt lássam, mitől hányadék a kód"
    Nem értem igazán, hogy mi rajta a tudomány, ha bármilyen nyelvben szereztél már tapasztalatot, gyors átgörgetés után kapásból látható, hogy ez spagettikód. Már azokból a dolgokból is, amiket martonx előttem leírt.
    Amúgy hogyhogy nálad a jQuery teljesen kimaradt? Úgy tudom, webfejlesztés a munkád.

    Késő van, úgyhogy nincs energiám összeszedni minden potenciális szempontot, de próbálok felsorolni pár dolgot, ami gáz a kódban így átpörgetés után:
    - undorítóak a változónevek, seggbe kéne rúgni acélbetétes bakanccsal az összes olyan programozót, aki magát és másokat szopat egy-két karakteres változónevekkel. Ez három dologra utalhat, illetve azok egyvelegére: I.) szintet átlépő lustaság II.) kapkodás, III.) valami ostoba szövegszerkesztő használata
    normális fejlesztőkörnyezet helyett, ami a keze alá dolgozik (és azért lusta leírni, mert nem egészíti ki neki a kódot a szerkesztő)
    Könyörgöm, mi az, hogy if(n==i)?? Miért kell spórolni a karakterekkel?
    - levegőben lóg az egész. Semmi egységes struktúra, itt csak eléggé egymástól függő, de "globális függvények" vannak, nincs objektum/prototípus-orientáltság vagy bármi ahhoz hasonló a kódban, egyszerűen nem tartoznak egybe a dolgok. Tartozzon egybe, legyen valami struktúra, az legyen érezhető, hogy ez egy dologhoz tartozik, nem pedig csak úgy be vannak dobálva függvények. Ha már ilyesmit készít, és jQuery, akkor ráadásul illik jQuery plugint készíteni ilyesmire. Még leírás is van róla a hivatalos oldalon:
    http://learn.jquery.com/plugins/basic-plugin-creation/
    - ha már az előző leírás szóba került, illik a library-nek/pluginnek a saját scope-jában tevékenykednie, nem szennyeznie a globális névteret. Bár ez még persze túlélhető.
    - mivel nem az előzőek fényében lett megvalósítva, nem láncolhatók a hívások.
    - egyszerűen nem lehet normálisan felparaméterezni az egészet. Nincsenek default opciók, inicializálásnál nem lehet átadni egy objektumot a felülbírálni kívánt paraméterekkel. Minden be van drótozva. Pl. idézek: w=694; //force to max size - hát miért pont 694 a max. size? Mi van, ha a megrendelő úgy dönt, hogy legyen picit átszabva itt-ott (és mondjuk még fizet is érte jó esetben)? Akkor majd lehet áttanulmányozni ennek a katyvasznak a belsejét, és kihámozni belőle valahogy a lényeget?
    - ha már bedrótozás: MINDEN be van drótozva, a selectorok is. Ami nagyon gáz. Ismét előjön a szempont: mi van, ha valamiért meg akarjuk változtatni a classneveket? Tényleg át kell bogarászni az egész kódot, és mindenhol egyesével átírni? (Sajnos vannak idióta programozók, akik ezt elfogadhatónak tartják.) Ja, és mi van, ha te valamiért több slidert is el akarsz helyezni az oldalon, és az egyikre más opciókat akarsz érvényessé tenni? Erre nem válasz, hogy de úgyse akarok ilyet. (Az gondolom tiszta, hogy a beton rugalmasságával rendelkező kód mindig rossz.) Többek közt erre is való a pluginkészítés. Ha már jQuery, lehessen kihasználni annak képességeit.
    - és a többi, asszem ideje aludni. :DD

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák