Új hozzászólás Aktív témák

  • PeppErKorN

    tag

    válasz hankoo #1808 üzenetére

    Szia hankoo!

    Nagyon röviden és pongyolán:
    A Barsz (Барс) a Varsói Szerződés troposzférikus híradórendszerének egyik hálózata volt. Az ehhez tartozó állomások láncolatai Romániát kivéve megtalálhatók voltak a Szerződés országaiban, és többcsatornás, nagy megbízhatóságú összeköttetést biztosítottak.
    Szükségességét az adta, hogy a nukleáris robbanások hatásaként a kialakuló nagyenergiájú elektromágneses impulzusok tönkretették volna a hatókörükben lévő elektronikus berendezéseket, így a híradóeszközöket is, még a mesterséges holdakon keresztüli kommunikáció is megbízhatatlanná, lehetetlenné vált volna. Éppen ezért hozták létre a sok tízezer kilométeres láncokat (beleértve a Szovjetunión belüli, illetve az Indiával közös hálózatot is), melynek elemeit mélyen a felszín alá telepített, árnyékolt fedezékben lévő berendezések adták.
    A működése azon alapul, hogy a troposzféra és sztratoszféra határán lévő inverziós réteg befolyásolja a deciméteres és hosszabb centiméteres hullámhosszú elektromágneses sugárzást, részben visszaveri azt a földfelszín irányába. Ez által horizonton túli összeköttetést lehet teremteni két eszköz között.
    A berendezések jellemzően néhány GHz-es frekvencián működtek, több kW-os kisugárzott teljesítménnyel. Biztosították a kódolt, multiplex forgalmazást.
    Természetesen a „másik oldal” is rendelkezett hasonló hálózattal.
    Erről a linkről tudod letölteni a Google Earth számára a kmz-t, mely megmutatja a teljes hálózatot. Ott lelsz néhány hivatkozásra is, amelyek a nyugati rendszerekkel foglalkoznak.

    --K--N--R--

Új hozzászólás Aktív témák