Új hozzászólás Aktív témák

  • boeing707

    csendes tag

    Eddig azt hittem, hogy az igazság mindig a másik oldalon van. De most!!
    Az orosz szauna felépítéséről, használatáról, élvezeti értékéről, stb. nagyon sok minden található a hálón, annak, aki még nem látott, vagy nem "élvezte" az orosz szauna "előnyeit" élőben.
    Tehát: ez nem olyan, mint a különböző barkácsáruházakban kapható "infra" és nem "infra" alapú, "északi" fenyő deszkáiból otthon összeállítható kabin.
    A két fotón nagyon jól látszik a félreérthetetlen hasonlóság, de ezek csak a medencék.
    Az orosz szauna legfontosabb részei: az öltöző-vetkőző helyiség, mivel az orosz "szaunát" általában télen vették igénybe, s ekkor jobb esetben is -20 C fok alatt volt a kinti hőmérséklet, ez főleg jól nézne ki a Csákvár-i domb tetején, a szervesen hozzá kapcsolódó 120-135 C fokra hevített gőz megtartására szolgáló másik helyiség, amelyben viszont különböző magasságokon elhelyezett, polcok vannak, ezeken lehet feküdni, megfelelő területű szabad hely, ahol a nyírfa leveles ágaiból fonott "kötegekkel" egymást lehetett "ütlegelni", a vérkeringést serkentendő, Majd egy külön helyiség a hideg vizes medencének, de ez még mind nem elég, mert a legfontosabb: a szaunázás közben elvesztett folyadék mennyiség pótlására és az ehhez elengethetetlenül szükséges "zakuszka" bevitelére kijelölt helyiség, ahol megfelelő alkalmatosságokon ki kell pihenni a szaunázás fáradalmait. S akkor még nem érintettük azt a "malenykij no-t", hogy ki állította elő és hol a szükséges gőzt. mert abban az időben ismeretlen volt a chip vezérlésű, elektromos "szauna" kályha. Az általam vázolt elrendezés a legutolsó Szibéria-i falu szaunájára is jellemző, ezek nélkül nincs orosz szauna, amely csak a gyengébbek kedvéért "bánya" névre hallgat. Igaz hogy ami nem Kína-i, az hamisítvány. Talán innen közelítve, ráfogható a "szauna". Habár szauna csak a finneknél létezik. Viszont az orosz embernek ez a "szauna", s ez olyan alap igazság, mint a magyar embernek a pálinka főzés tudománya.
    Továbbra is várom a "szauna" fogalmához tartozó többi, ezek után már ismert feladatú helyiségekről készült fotókat, mert én vagyok az egyetlen, aki ebben a témában kezdő szakember, s tanulni sosem szégyen.
    Szerintem az általunk ismert medencék egyszerűen semlegesítő fürdők voltak, de hogy mit semlegesítettek, ez továbbra is kérdés. Talán van közöttünk egy vegyvédelmi szakember, aki kapásból válaszol erre a kérdésre. Viszont minden "szauna " mellett van egy helikopter leszálló hely, s minden ilyen terület szorosan kapcsolódik a nukleáris fejeket raktározó, átrakó, átvevő......stb. helyekhez, vagy a "melanzs" hajtóanyag raktározási, ill. feltöltő helyeihez. Azt fel sem tételezem, hogy a helikopter személyzetének "kollektív szerződése" előírta, hogy veszélyes anyag szállítása után kötelező a tisztasági fürdő használata.

Új hozzászólás Aktív témák