Új hozzászólás Aktív témák

  • boeing707

    csendes tag

    válasz hadsz #3147 üzenetére

    Csak egy apró kiegészítés:
    A volt Szovjetunió akkori területén KIVÜL állomásozó minden CA alakulatnak csak hadrendi száma volt. A SzU határain belül volt külön hadrendi szám és postafiók szám. Ez a helyi posta kézbesítéssel magyarázható, mert a pl. az Irkutszk-i főposta számára érkező "katonai" levelek kézbesítő helye esetleg 100-200km-el "tovább" volt. De a gaz ellenség azt hitte a postafiók szám alapján, hogy az adott alakulat Irkutszk-ban diszlokált.
    A SzU területén kivül diszlokált alakulatok minden "levele", amelyeken csak a в/ч száma szerepelt, a központi Moszkva-i fiókba került, ahonnan a katonai cenzor által engedélyezett levelek a VSZ tagállamoknak megfelelő "fakkba" kerültek, s innen már a Szovjet Posta megkerülésével, közvetlenül továbbították azokat az adott alakulathoz. Így a gaz ellen nem tudhatta, hogy ezek az alakulatok hol települtek.
    Amikor a gaz ellen átlátott a "szitán", már nem volt érdemes megváltoztatni a működő rendszert, s minden maradt a régiben, egészen a kivonulásig.
    Ezért a mai napig sok kutató vagy п/п, vagy в/ч számot említ, (vagy együtt) (külföldön) ami kis hazánk vonatkozásában is, nem igaz. Mert a п/п az tábori postát jelent a magyar terminológia szerint, s mint ilyennek a kézbesítési helye állandóan változott "volna" a hadművelet(ek) során s erről csak a "postamester"-nek lett volna tudomása.
    Bennünket csak a hadrendi szám érdekelhet, mert a hadrendi számmal megegyező tábori posta számra nem hiszem, hogy valaki is hivatalosan "levelet" küldött volna Iván Ivanovics közlegénynek. De ha ilyen mégis megtörtént, akkor a levél először Moszkvába került, s ha mindenben megfelelt az "előírásoknak", akkor a fent vázolt úton, visszakerült a címzetthez, ami lehet, hogy pár kilométerre volt csak a feladótól (természetesen ilyen esetről még senki sem hallott). Ok nélkül semmi sem történt. S nem is történhetett!

Új hozzászólás Aktív témák