Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz csocsoszán #1509 üzenetére

    Ezt sem értem, hol volt itt a személyeskedés? Semmi nem volt, csak te szóltál be, arrogáns stílusban, a másik fórumozónak. Holott szakmai szempontból nézve te írtál butaságot, a jelzett problémádnak semmi köze a dugóforgatáshoz. Felesleges is volt szóba hozni.

    Első lépésként jobban jártál volna, ha reseteled a készüléket. Ha nem segít, azt már "forrasztgathatod", szerintem...

    Samsung HDMI input not recognized

    samsung won't recognize any hdmi inputs

    Sőt ha forgatod a konnektorba bedugást és méred a pl: rca-n a a feszt a földhöz képest. Egyik irányba jóval kisebb lesz, úgy kell bedugva hagyni. Mindent külön így lemérsz és így dugod össze őket.

    Minden készülék tápegysége tartalmaz a bemeneti zavarszűrőkörben kondenzátorokat, ami a bejövő 230 V AC mindkét ágát levezeti a készülék fémvázához, ami egyben az áramkörök közös viszonyítási pontját képezi (testpont, GND). Ezek a kondenzátorok gyakorlatilag egy feszültségosztót képeznek, ami a fémvázat féltápfeszültségre emeli. Ez azonban könnyen eltolódik, akár érintés hatására is, mivel kis áramokról beszélünk, az alkalmazott kiskapacitású kondenzátorok miatt. (Nyilván nem tesznek bele akkorát, hogy agyonvághassa az embert.) A tápegység működése közben más okból is keletkezik egy eltolódás, aminek magyarázatához még ennél is hosszabb hozzászólást kellene írni, ebbe inkább bele sem kezdek.

    Rádió tv műszerész vagyok

    Akkor neked nyilván magyarázni sem kell.

    Arról nem beszélve, hogy sok készülék – a számítógéphez hasonlóan –, hárompólusú, földelt csatlakozással rendelkezik. Tehát azt egy földelt konnektorba be kell dugni, és az említett féltápfesz nem áll elő, mert a készülékek fémváza ilyenkor azonos potenciálra kerül a konnektor földpontjával, ami a villanyóránál nullázva is van (nullával közösítve).

    Földeletlen, "laposdugós" készüléknél persze szórakozhatsz a feszültségméréssel és a dugóforgatással, csak amúgy fizikailag semmi értelme. Agyament Hifis dolgokat hagyjuk... (a pszichiáterekre).

    Először a jelkábelt kell bedugni, utána mehet a készülék a konnektorba, ezzel kivédhető a HDMI-bemenet károsodása, az említett feszültségek miatt például. Noha egyébként a HDMI-csatlakozó is eleve úgy van kiképezve, hogy először a külső fémrészek (test) ér össze, ami elvileg megvédené az elektronikát, csak a gyakorlat itt néha mást mutat, amikor átugrik egy szikra, ezért jobb az óvatosság. Vagy előre gondoskodni kell a készülékek összetestelt állapotáról, ami akár egy RCA összeköttetés útján is már megvalósul. Utána a HDMI már nem hidal át feszültségkülönbséget, így nem tud szikra keletkezni.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák