Új hozzászólás Aktív témák

  • LZs?!

    aktív tag

    válasz kisza25 #147205 üzenetére

    Összeségében, ipari szinten egyáltalán nem az; de igazából semmi sem az, ahol energiából hasznos munkát állítanak elő, és ezt már maga az energiamix determinálja, nem a munka folytatólagos produktuma.

    A vidóban sem ok nélkül pedzegették a a mögöttes energifelhasználás tisztaságát; ami kiragadott példaként, ideális célként lebegtetve teljesen korrekt.

    A fosszilis energihordozókkal az a szerencsénk, hogy 'készen kaptuk' őket, t.i. a természet elvégezte az előállítás munkafázisát évszázmilliók alatt mire mi egyáltalán lemásztunk a fáról (vagy világnézetileg ki melyik verziót preferálja), és nekünk már csak logisztikázni, előkészíteni és (f)elhasználni kell; ez az a paraktikus előny, amit roppant nehéz bármivel is kiegyenlíteni. Cserébe egy olyan komponenst vezetünk vissza az egyenletbe (t.i. ökoszisztéma), ami anno a természet bedobozolva félretett 'nem eleme R-nek' felcímkézéssel.

    Egyelőre a fosszilis energihordozókra alapozni olyan, mint Churchill demokráciája (*): egyáltalán nem jó, de nincs jobb (kivéve a talán hybrid megoldások, de a nap végén azok is csak derivatívák).

    (*) “Democracy is the worst form of government, except for all the others.”

    Nevermind...

Új hozzászólás Aktív témák