Új hozzászólás Aktív témák

  • stingy2

    senior tag

    válasz PredatorZoli #112989 üzenetére

    Nekem 3 emlékezetes bukóm volt - persze az "apróbbak" mellett:
    1, 90-es években Globex nevű magyar csoda. Semmi extra, csak a szokásos: szétlopták a céget, és egyik napról a másikra beesett a rv.ára. A vicc az egészben, hogy még kis bukóval ki tudtam volna szállni, mert rossz érzésem volt, felhívtam a brókert, aki lebeszélt az eladásról. Rá 1-2 hétre beborult a cég, én meg buktam a tőke 10-20%-át. Tanulság: ne hallgass senkire, csak magadra.
    2, Szintén vmikor '98-ban: full magyar részvényben ültem, mikor az oroszok becsődöltek, lett is hirtelen 50% DD. Ekkor már nem láttam okát, hogy "ócsóér" kiszórjam a papírokat (Mol, OTP, Richter, TVK meg ilyenek voltak). Szerencsére gyorsan vissza is ment az áruk.
    3, Ez most 2022. Kidolgozott(nak gondolt :D ) rendszer: váltogat részvény kötvény közt, hisz 50 éve nem volt olyan, hogy együtt esett a két termék. Nos, '22-ben volt. Eredmény: 20% bukó tőzsdei befektetésen, 10% teljes portfólión.
    Ami még most eszembe jutott, hogy mekkora szerepe volt a véletlennek, hogy elkerültem 2 nagy bukást:
    - 2000-ben vettünk lakást, ezért már vmikor 99-ben elkezdtem eladni minden rv-t, így kimaradtam a dotkom lufi pukkanásból.
    - 2008-ból meg azért maradtam ki, mert a kétezres években éltük az életet, költöttük a pénzt, építettem a karriert stb, szóval teljesen kikerült a képből a rv.piac 2008 előtt. Volt ugyan számlám az Equitasnál, de csak játékpénzzel, ezért bukni sem tudtam nagyot.
    Ebből meg az ragadt meg tanulságként, hogy az élethez szerencse is kell.

    INTJ

Új hozzászólás Aktív témák