Új hozzászólás Aktív témák

  • fokukac

    nagyúr

    (...)
    "Csaba László arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság nem érzékeny a kamatmozgásokra.

    "Magyarország kamat-érzéketlen ország, Nem azért döntenek egy-egy nagy fejlesztés mellett, mert a kamat alacsony, hanem mert mindenféle egyéb szakpolitikai vagy nagypolitikai okokból azt gondolják, hogy ezt meg kell csinálni" - jelezte.

    "Ha a kamatszint egy ponttal több vagy kevesebb lenne, egész biztos vagyok benne, hogy sem a Ferencváros stadionját, sem a paksi atomerőmű második blokkját nem kalibrálnák másképpen. Pénzügyileg igen, de a döntés nem lenne más, mint most" - fűzte hozzá a közgazdász.

    Megjegyezte, nem tud arra példát, hogy azért fogták volna vissza a költségvetési költekezést, mert a finanszírozás drága lett volna. Azért fogták eddig mindig vissza, mert jött az Európai Bizottság, vagy a Nemzetközi Valutaalap. De benne van a magyar alaptörvényben is, hogy évről évre kisebb hiányt kell elérni, a kormány politikájának sarokköve az adósságráta csökkentése.

    "Ma már a kormány ellenfelei is elismerik, hogy az Orbán-kormányzat szakított a megelőző időszak költekező politikájával, de nem a kamatok miatt" - hangsúlyozta a közgazdász.

    Ami pedig a vállalatokat illeti: Csaba László rámutatott, hogy hazánkban kétféle vállalatcsoport van. Az egyik nemzetközi piacon, például az anyavállalatán keresztül felvesz hitelt, vagy képes tőzsdén részvényt kibocsátani és olcsón pénzhez jutni, ami töredéke a banki költségekkel növelt kamatszintnek. Másrészt van a családi vállalkozások köre, akik nem tudnak felvenni hitelt, mert nincs akkora termelékenységük, hozamuk. Nekik egy bank nem fog hitelt adni, másfelől ez a cég, ha értelmes, nem is vesz fel kölcsönt. Maradnak a háztartások, akik pedig a devizahitelek miatt leépítették a kintlévőségeiket.

    "Ez tehát egy rendkívül kamat-érzéketlen gazdaság" - hangsúlyozta Csaba László."
    [link]

    [ Szerkesztve ]

    Pleased to meet you - hope you guess my name

Új hozzászólás Aktív témák