Új hozzászólás Aktív témák

  • rmihaly

    tag

    válasz Angel2014 #49031 üzenetére

    Szia!

    Mit fog csinálni -15C alatt?
    Azt amit addig, fűt. Persze ez alatt is csökken a leadott teljesítménye, romlik a COP érték, de még mindig lehet jobb mint egy alap gépnek a COP értéke. Eurovent oldalán lehet nézegetni melyik mit mutat.
    Persze nem annyira vészes dologról van szó.
    Pl az én Nord (Gree) klímám -20C- ig tud adatlap szerint fűteni, de ekkor már csak 70%-át tudja leadni a névlegesnek. COP értéke valahol 1,7 körül van (35C-os befújt levegőnél).
    Ilyen hideg még nem volt nálam, de idén februárban kb -8C-nál már szinte folyamatosan ment mindkét gép. El is fogyasztottam 38kWh-t egy nap, de tette a dolgát.
    (Ha szigetelve lenne lakásom akkor persze nem erőlködött volna ez se. A 2000 évektől kezdve a szigetelt házak kb 0.45W/m²/fok hőátbocsátási szerkezettel épülnek, nekem ez az érték kb 1,65W/m²/fok... ezért kerül többe a fűtésem is.)

    Egy évben a -10C alatti napok száma kicsi ( szerintem 10 nap alatti, de helyszínfüggő). Ezeken a napokon fog sokat fogyasztani vagy ki kell segíteni más fűtéssel (fa, gáz, villany, kinek mi van). De éves fűtésben alig 5-10% körül mozog ez a plusz költség.
    Nekem 200kWh körül fogyasztott ilyen hidegbe. Éves energiafelhasználásom 3500kWh.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák