Új hozzászólás Aktív témák

  • hallador

    addikt

    válasz Dhampir #137373 üzenetére

    Nem bántok én senkit de hát ha így működik egy nemzet sem jobb másiknál, csak vagy hátrányos történelmi helyzetből indulva ki mit hoz ki.
    Ez nem ócsárlás. Sajnos ez az igazság - Szerintem.
    Erről azért a magyar emberek is tehetnek legalább annyira mint aki ezt eljátsszák velük.

    Na, ez azért nem egészen így működött. Régen alig lehetett beszerezni dolgokat és a minőséget keményen meg kellett fizetni az akkori bérekhez képest, de a dal még nem a "tervezett elavulásról" szólt.

    Inkább mondjuk úgy, hogy nem lehetett beszerezni. Ami minőségnek számított, azt nem a magyar piacra gyártották lásd a jászberényi Lehel gyár gyártott vörösréz bojlert csak nem a "csóró" magyarnak, hanem Nyugat-Európába. Az IMI gyártott 10000-es packokban villanymotort Japánba, de ezt a magyar ember nem kapta meg mert hát ugye azért a selejtet is el kellett adni, ezek lettek az IMI fúrógépek a boltokba. Jók voltak azok, de nem egy Hilti.

    A 80-as években pedig amikor a rendszer más lazult csempészték a Hilti fúró kalapácsokat.

    A tervezett elavulás akkor úgy nézett ki mint a Lada gyár működése: Szergej kiment ellenőrizni a Lada gyárba, ahol éppen motorokhoz gyártottak főtengelyt, bal oldalra a kisebb méretű selejt, középre a jó, balra a nagyobb méretű selejt, Mikor elment Szergej, jött Vologya és összeöntötte az egészet jó lesz az.

    Kb így működött a tervezett elavulás a Szocializmusban.

    Erre a legszebb példa, mikor USA-ba 83'-84'-ben elkezdtek 260-280-as ikarusokat kiszáálítani Washington megyébe, a közös barátság bizonyítása miatt, az első lépés miután megnzték az amerikaiak, hogy a Motor-t a váltót a tengelyeket, meg ami mozog benne kivágták, és lecserélték Detroit dieselre, amár működött, is ahogyan elvárható volt.
    A sors fintora, hogy azokon a ma is futó Ikaruson amin D10-es jelzést látsz hátul az Detroit Diesel.

    Azt akarom mondani ezzel, hogy a tervezett elavulást akkor vagy sikerült vagy nem volt, ha sikerült örültek, ha nem akkor meg szenvedtek, azért ma szerintem tervezett elavulás ide vagy oda nem sírja senki vissza azt.

    Az értékmércéhez járulhat, hogy akkoriban még hatnapos iskola és munkanap volt a legtöbb ember számára.

    Figyelj ez igaz csak ma dolgozni is kell, akkor meg ha nem dolgoztál is megkaptad a fizetésed, meg ha a munkahelyről kimentél a kocsmába naponta 10-er akkor is. Senki nem vállalt felelősséget semmiért és senkit nem érdekelt semmi, ez az elnyomás része volt szerintem az egy szar rendszer volt nem kicsit nagyon.
    Azzal a mércével ma éhen halna bárki ma.

    Viszont ha egyes berkekben tényleg így ment, hogy ingyen kapták meg a dolgokat, akkor nagy mázlisták vagy spílerek, netán rablók voltak; egy kristálypalotának beillő inkubátor külvilágtól elszigetelt lakói.

    A panelvárosok akkor kezdtek épülni amikor 56 után a szovjet "birodalom" a magyaroknak a Marshall segély hiányában megengedték, hogy felvegyenek hiteleket. Nehogy megint balhé legyen, senkinek nem hiányzott ez főleg az Orosz.Afgán háború miatt is, ahova a Magyarországon felvett hitelek egy része is folyt, és amúgy amit az oroszok elveszítettek.
    Na most ezeket a panelek úgy felét ingyen adták oda az embereknek. Ha felvettél hitelt, és "jó" adós voltál, akkor a felét visszafizette az állam. A mostani tüntetések pontosan azért vannak, mert ez a szerencsétlen megígérte, hogy segít rajtuk aztán ezt még komolyan is vették, ez is a szocializmus hagyatéka.
    Az igaz, hogy a Lottó a legtöbb esetben ingyen volt
    Az is tény azonban, hogy a magyar a szocializmusban dőzsölt, nem véletlenül hívták gulyás szocializmusnak.
    Ameddig a Lengyelek éppen megalázták magukat, mert a gdanski balhé után még Katowice-ben is jegy rendszer volt, kitörési lehetőséget láttak főleg a magyarokban azzal, hogy Ukrajnából, Oroszországból olcsón hoztak rossz minőségű, vagy ahogy sikerült lehetett jó is ilyen olyan cuccokat. A magyarok azzal hálálták ezt meg, akkor, hogy kb a KGST piacon rongynak nézték az eladókat.

    Én éltem akkor, nekem ne mondd. Én tudom milyen volt. És abban a rendszerben max az akar élni, aki csak hallomásból ismeri.

    Köszönöm nem kell, inkább tanulok és dolgozok tisztességesen, mint egy mesterségesen fenntartott elbutított, elnyomott társadalomban éljek.

    Kheblen, Tikakukac: Bocs a történelem óráért nagyon nem ide illett...

    The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

Új hozzászólás Aktív témák