Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz piRate_nEx #24793 üzenetére

    Urban legend? Neked sem volt még szemész ismerősöd. Tudod kik fordulnak egyre fiatalabban szemészhez (vagy műtét, vagy szemüveg készítés céljából)? Azok akik számítógépes munkát végeznek. Biztosan urban legend és semmi összefüggés nincs. A szemet igenis terheli ha sötétben egy erős fényforrást bámul, ezért érdemes környezeti fényeket és alacsony fényerőt biztosítani sötétben.

    "Az ideghártya szerepe az optikai kép ingerré alakítása. Nagy energiájú, tartós megvilágítás hatására hőmérséklete megemelkedik, sejtjei károsodhatnak. Ez akkor jöhet létre, ha a megvilágítás kapcsán a szembogár (pupilla) valamilyen okból nem tud beszűkülni." - forrás

    Ha a környezeti fények elégtelenek, akkor a pupilla kitágul és az erős fényforrás sokkal jobban károsíthatja az ideghártyát.

    Nem vagyok szemorvos, de az egyik rokonom az. Jól kioktatott már abból, hogy mi urban legend és mi nem az. Én otthon az asztali monitorom hátuljára szerkesztettem egy USB-ről működő LED-es ambilight-ot (van a monitoromban USB port), csak bedugom és jól megvilágítja a monitor mögötti falat, plusz a monitorom profilozható, van nappali munkához, éjszakai munkához és éjszakai olvasáshoz elmentett profilom is, mindegyik eltérő fényerővel.

Új hozzászólás Aktív témák