Új hozzászólás Aktív témák

  • dudika10

    veterán

    válasz Tompika777 #100700 üzenetére

    RE305 v3 is onemesh kompatibilis.

    arpo5: A mesh arra van, hogy setalgathass problema nelkul a keszulekekkel. Ha a lefedettseggel van a baj, akkor a kabelezes a jo megoldas.

    Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

  • DRPCDoki

    tag

    Sziasztok,
    2 db WiFi router-re lenne szükségem, hogy 2 szintet lefedjek főleg internettel - 1/1 Gbit-es net; 2.4 és 5GHz-es antennák kellenének a WiFi-re - WiFi-n keresztül egy kertes, családi házban. Az elsődleges cél, hogy minimalizáljam az EMF-et amennyire lehetséges, ezért a szobámban levő Technicolor router-en kikapcsolom a WiFi-t és helyette lesz 2 másik helyiségben 1 - 1 WiFi router. (Így jobban lefedném a 2 szintet WiFi-vel, mint most az 1 db WiFi router-rel.)
    Már van egy "Huawei B535-232" WiFi router-em, amit jelenleg nem használok. Ez egyszerűen hozzám került. Ha célszerű, akkor ezt tenném a nappaliba, viszont ha nem, akkor vehetek 2 WiFi router-t is, nem probléma. (!) A lényeg, hogy stabil, megbízható számítógép hálózatot építsek, ne egy megbízhatatlan, problémákkal küszködő tákolmányt, amit igazi szenvedés és agyérgörcs használni.
    1) Tudtok ajánlani olyan WiFi router-eket és/vagy irányt mutatni, hogy merre kutakodjak, amelyeknél nem lenne probléma a WiFi hálózatok közötti gördülékeny, szakadás mentes váltás - akár a "Huawei B535-232" mellé egy másik WiFi router-t, ha meg úgy nem működne jól a dolog vagy bizonytalan lenne, akkor inkább 2 másik router-t, (!) a lényeg, hogy tényleg jól működjön? (snyper990 jelezte, hogy gond lehet 2 router közt a szakadás mentes váltás az én esetemben és javasolta ezt a fórum témát:
    "Ajánlott routerekért és routerekkel kapcsolatos infókért a milyen routert topikban érdemes keresgélni/kérdezni. Amúgy passz, kb. próba-szerencse. Általában nincs az ilyesmire túl nagy igény...
    Attól, hogy 2 router egyforma, nem feltétlenül lesz köztük seamless/fast roaming, de akár különbözőek között is megvalósítható lehet. Tudnia kell mindkettőnek az ezt biztosító wifi szabványokat (802.11 k/r/v), bár még akkor is közbeszólhat a különböző gyártók eltérő implementációja.
    De gyártókon belül vannak saját egyedi megoldások saját elnevezésekkel (pl. Asus - AiMesh), amik nagy valószínűséggel meg tudják oldani, ami neked kellene (Ethernet backhaullal). Szóval kérdezz rá a topikban, hogy melyik ajánlott, aztán olvass utána, hogy a kinézett típusban lehet-e állítani az adóteljesítményt")
    2) Ha tudjátok, le tudjátok írni, hogy az általatok ajánlott WiFi routerek-en lehet-e állítani az adóteljesítményt? Minimalizálni akarom az EMF-et. Az első ötletem az volt, hogy gyenge antennával szerelt WiFi router-t kellene vennem, mint pl. a "Huawei B535-232"-nek is 3.5 dBi-s antennái vannak, viszont szintén snyper990 jelezte, hogy célszerűbb lehet állítható adóteljesítményű eszközt venni és az adóteljesítményt beállítani az ideális szintre, ahol még megfelelő a WiFi lefedettség, így minimalizálva az EMF-et.
    Köszi.

    ---
    (Előzmények, hogy kontexusba helyezzük a dolgokat:
    Minimalizálni akarom az EMF-et, ezért a szobámban levő Technicolor router-en kikapcsolnám a WiFi-t, helyette 2 másik WiFi router fedhetné le nettel a házban levő 2 szintet még jobban, mint eredetileg az 1 WiFi mi közben pedig a 3 db Android beltérin mennie kell a TV-nek, nem állhat meg.
    Technicolor router az 1. emeleten a szobámban: WiFi off. Erre a Technicolor router-re rákötünk 1 db IGMPs switch-et és a laptopomat, így még 2 db RJ45 szabadon marad a Technicolor router-en.
    A Technicolor router-re kötött IGMPs switch-be bedugjuk a 3 db hálózati kábelt, amelyek a 3 db Android beltéri egységhez mennek, továbbá rákötünk még egy hálózati kábelt, ami a mellettem levő szobába megy, ahol lesz egy WiFi router és fenntartjuk a lehetőséget, hogy átvigyünk oda egy Android beltéri egységet.
    A nappaliban így lesz egy kábelünk, ami az 1. emeletről a szobámból jön az IGMPs switch-ből, ami a Technicolor router-re csatlakozik. 1) Ha a nappaliba teszünk egy IGMPs switch-et és ebbe dugjuk a hálózati kábelt, ami a szobámban levő IGMPs switch-ből jön. Aztán a nappaliban levő IGMPs switch-be pedig bedugjuk a Huawei WiFi router-t és az Android beltéri egységet, akkor a) fog menni a TV az Android beltéri egységen és nem fog megállni és b) lesz net a WiFi router-en és nem lesz elárasztva multicast csomagokkal?
    2) A mellettem levő szobába megy egy hálózati kábel az IGMPs switch-ből, amely switch a Techincolor router-re van kötve. Létezik olyan router, ami ugyan azt tudná elérni nekünk, mint ami a nappaliban is van viszont a nélkül, hogy kellene még 1 db IGMPs switch is a mellettem levő szobába és ha igen, akkor megéri ilyet venni 2 eszköz helyett és ha igen, akkor tudtok ajánlani konkrét eszközt? Lényegében az lenne a cél, hogy a WiFi hálózatot ne árasszuk el multicast csomagokkal, viszont ha véletlenül rá akarunk kötni egy Android beltéri egységet, akkor azon menjen a TV adás és ne álljon meg - lehet, hogy soha nem fogunk ide átvinni Android beltérit.
    3) Működőképes és ideális lesz a fent leírt hálózat vagy volna, amit máshogy csinálnátok?
    4) Kell-e bármit konfigurálni bármely eszközökön, swtich-eken, router-eken és ha igen, akkor tudtok legalább iránymutatást adni vagy hogy merre kutakodjak vagy mire figyeljek, hogy minden stabil legyen, ne ütközzön, ne álljon meg a TV, ne legyen multicast csomag áradat a WiFi-ken?
    Eszközök:
    IGMPs switch lehetne pl. a TP-LINK TL-SG105E, valakinek itt ajánlották, vagy bármi egyéb, ami a célnak megfelel, ha tudtok ajánlani.
    Van ugye a Huawei B535-232, ez mehetne a nappaliba.
    Meg kellene egy eszköz a mellettem levő szobába gyenge WiFi antennákkal - mint pl. a Huawei-en levő 3.5 dBi-sek -, vagy ha kell külön az IGMPs switch oda is, mint a nappaliba meg a szobámba, akkor lehetne összesen 3 db IGMPs switch.
    5) Az IGMPs switch-ek meg a többi eszközökhöz, ahol centiméteres távok vannak milyen kábeleket javasoltok?
    Update:
    1) "Az antenna nyeresége lényegében csak akkor releváns, ha maximális adóteljesítménnyel használod. A legtöbb SOHO routerben lejjebb lehet venni az adóteljesítményből, így egy kis próbálgatással beállíthatod azt a legkisebb adóteljesítményt, aminél még mindenhol megfelelő térerő lesz, ahol szeretnél wifit.": Le tudod írni, hogy vásárlás előtt miből tudok megbizonyosodni róla, hogy állítható-e az adóteljesítmény - angol, magyar elnevezés hasznos lehet -, és/vagy tudsz esetleg pár példát, amelyek ideálisak lehetnek a célra - 1/1GBit-es netlőfizetéshez; 2,4 és 5GHz-es antennákkal?
    2) "A 2 különböző routerből fakadó külön wifi hálózatokkal egyébként elég kényelmetlen lehet az együttélés, mivel a wifin lévő eszközök nem fognak tudni gördülékenyen, szakadás nélkül váltani a 2 hálózat közt, ha ez szempont.": Ha a 2 router, amelyek a WiFi-t szolgáltatják, egyformák az megoldja ezt a problémát, és/vagy tudsz javasolni jobb megoldást, ahol nincs ilyen gond és lehetőleg egyébként ideális a célra - EMF-et akarom minimalizálni, mellette viszont le kellene fedni nettel 2 szintet a kertes, családi házban a WiFi-kkel?
    Válasz:
    Angolul TX power.
    Ajánlott routerekért és routerekkel kapcsolatos infókért a milyen routert topikban érdemes keresgélni/kérdezni. Amúgy passz, kb. próba-szerencse. Általában nincs az ilyesmire túl nagy igény...
    Attól, hogy 2 router egyforma, nem feltétlenül lesz köztük seamless/fast roaming, de akár különbözőek között is megvalósítható lehet. Tudnia kell mindkettőnek az ezt biztosító wifi szabványokat (802.11 k/r/v), bár még akkor is közbeszólhat a különböző gyártók eltérő implementációja.
    De gyártókon belül vannak saját egyedi megoldások saját elnevezésekkel (pl. Asus - AiMesh), amik nagy valószínűséggel meg tudják oldani, ami neked kellene (Ethernet backhaullal). Szóval kérdezz rá a topikban, hogy melyik ajánlott, aztán olvass utána, hogy a kinézett típusban lehet-e állítani az adóteljesítményt
    Köszi. :) )

  • Tompika777

    senior tag

    válasz DRPCDoki #100702 üzenetére

    Kezdésnek kettő darab AiMesh képes Asus router kábellel összekötve.A konkrét típusokat az ajánlatottak közül ki tudod választani a pénztárcád és igényeid szerint(kicsit itt visszaolvasva is volt szó több típusról).

  • DRPCDoki

    tag

    válasz Tompika777 #100703 üzenetére

    A kábelezés jó lesz az alább leírtak szerint - ha jól értem, akkor az alább leírtak szerint megvalósul és megfelelően össze van kötve kábellel a 2 db AiMesh képes Asus router?
    Technicolor WiFi router a szobámban kikapcsolt WiFi-vel. Erre rákötve egy "TP-LINK TL-SG105E" IGMPs switch a szobámban.
    - Majd erre az IGMPs switch-re rákötve egy másik szobában levő Android beltéri.
    - Szintén erre az IGMPs switch-ből megy egy kábel a nappaliba és egy másik kábel a szomszéd szobába.
    - A nappaliban és a szomszéd szobában szintén lenne egy "TP-LINK TL-SG105E" IGMPs switch. (!) Erre lenne rákötve az 1 - 1 Asus AiMesh képes WiFi router, amiket még ki kell választani és 1 - 1 Android beltéri - vagy a szomszéd szoba esetén lehet nem is lesz Android beltéri és switch sem, csak a WiFi router.

  • DRPCDoki

    tag

    válasz Tompika777 #100703 üzenetére

    - "ASUS RT-AX1800U AX1800 Router"-ből látok mesh csomagokat is, viszont dupla áron, külön nem mesh csomagban darabja ~ 20 000 HUF és ott is írja, hogy AiMesh képes.
    Ha veszek 2 darab-ot, ami nem mesh csomag és az előző hozzászólásban leírt módon lesz kábelezve, akkor jól fog működni a mesh?
    Fentebb ajánlották ezt az ASUS-t is.
    - Vagy volt pl. a "D-Link COVR-X1862" 2 db-os mesh csomagban látom most durván 31 000 HUF-ért. A D-Link lehet egyenértű az esetemben az ASUS-szal, vagy inkább ajánlott az ASUS?
    Egyelőre ez a fenti 2 router tűnik ideálisnak, viszont a D-Link COVR-X1862 durván 31 000 HUF az ASUS RT-AX1800U AX1800 Router-ből 2 darab pedig kb. 40 000 HUF.
    Ha az ASUS bármi okból ajánlottabb, akkor nem gond, hogy többe kerül.
    Illetve kérdés még, hogy állítható-e az adóteljesítmény ezen routerek bármelyikén - ennek még én is utána nézek, hogy van-e róla infó?
    (Bárki reagálhat bátran.)

    [ Szerkesztve ]

  • kpityu2

    őstag

    válasz DRPCDoki #100705 üzenetére

    Állítható a teljesítmény, de alapból maxon van, tehát csak csökkenteni tudod. A D-Link tapasztalatokat elolvashatod visszakeresve. Asus azért gyakoribb, mert nekik volt először a többinél rugalmasabb wired backhault tudó mesh rendszere, de most már a többi is kezdi összeszedni magát. Meg minden AX1800U/AX53U önmagában egy teljesértékű router, egyenként is tudod bővíteni a hálózatot, csereberélni a node-okat és a node-ként használt routernek is van 3 LAN portja, meg 1 USB portja.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • DRPCDoki

    tag

    ASUS RT-AX1800U AX1800:

    Pro:
    - Önmagában egy teljesértékű router, egyenként is tudod bővíteni a hálózatot, csereberélni a node-okat és a node-ként használt routernek is van 3 LAN portja, meg 1 USB portja. (Ezek részemről valószínűleg kihasználatlan extrák lennének.)
    Kontra:
    - Gyengébb WiFi - nálam lehet ez is elég, viszont csak akkor tudom meg, ha kipróbálom. Amikor a Huawei B535-232-t néztem, az elégnek tűnt, habár az 5GHz-esét lehet nem látta mindenhol egy telefon, viszont a 2.4GHz-esen az adott személy elvárásait nézve bőven túlteljesített, szóval annyira nem lényeg. Fontos, hogy az EMF legyen minimalizálva. Összességében arra számítanék, hogy elég kellene, hogy legyen a lefedettség, amit ad.

    D-Link COVR-X1862:

    Pro:
    - Olcsóbb - 2 db esetén ~ 31 000 vs 40 000 HUF.
    - Lényegesen nagyobb teret képes lefedni.
    Kontra:
    - Mesh módban az SSID nem változtatható antennánként, a csatorna és a frekvencia nem állítható. (Nálam az SSID azonossága csatornánként lehet visszalépés és/vagy okozhat gondot így meggondolandó. (!) A lenti 2 kérdést megválaszolva eldőlne, hogy a D-Link vagy ASUS legyen. Vagy itt is úgy mennék, hogy megvenném a D-Link-et és ha nem oké, akkor visszaküldeném és mennék egy kört az ASUS-szal.)
    1) Kérdés: Ha az SSID ugyan az a 2,4 és 5GHz-es antennákon és pl. van egy telefon, ami gyengén veszi a jelet, ott lehet stabilitási gond ahhoz képest, ha kézzel ki tudnám választani, hogy a 2,4GHz-esre vagy az 5GHz-esre csatlakozzak vagy automatikusan is épp olyan jól kezelné az eszköz, hogy melyik a stabilabb és arra menne? (Azt gondolnám, hogy igen.)
    2) Kérdés: Ha az SSID ugyan az a 2,4 és 5GHz-es antennákon és erős a jel, akkor lehet olyan gond, hogy nem az 5GHz-esre csatlakozik az eszköz vagy nem jellemző? (Itt még inkább azt gondolnám, hogy igen.)
    - Lassabban alkalmazza a beállításokat. (Ez annyira nem lényeges, mivel egyszer kell megcsinálni.)
    - Egyesek stabilitási gondokra panaszkodnak, viszont itt a fórumon egyelőre ilyen nem volt tapasztalható. (Igazából max. visszaküldeném 14 napon belül, ha ilyen gond lenne.)
    - Ha veszek egy 2 db-os mesh csomagot, akkor később nehezebb lehet bővíteni, ha véletlenül mégis kellene még eszköz.

    Konklúzió:
    Így összességében a D-Link COVR-X1862 tűnik befutónak nálam. Ha pedig elvérzik pár kritériumon, akkor max. visszaküldöm 14 napon belül és megnézem helyette az ASUS RT-AX1800U AX1800-et, 2 db-ot. (Annyi, hogy lehet csak hetek múlva fogom megrendelni, mivel lehet csak hétvégén érek rá foglalkozni vele és a következő hétvége necces lehet, vagy akár még az az utáni is.)

    3) Kérdés: Meg tudjátok nézni, hogy a kábelezés megfelelő lesz-e a #100704-ben leírtak szerint?
    4) Kérdés: A #100704-ben leírtak szerint tudtok segíteni a konfigurációban, iránymutatást adni, hogy merre kutakodjak vagy bármi? Azt gondolnám, hogy a Switch-eken bekapcsolom az IGMP snooping-ot és a mesh router-eken a Mesh módot, SSID-t beállítom meg az adóteljesítményt, és ha egyéb nincs, amire figyelni kell vagy konfigurálni kell, akkor ennyi - meg a technicolor router-en eleve lekapcsolom a WiFi-t, mivel az elsődleges cél, hogy főleg a szobámban minél alacsonyabb legyen az EMF.

    [ Szerkesztve ]

  • Soma01

    veterán

    válasz DRPCDoki #100705 üzenetére

    Ha van helyed, jól el tudod helyezni, akkor Asus legyen. Nekem a D-link van és elégedett vagyok vele, bár nem volt egyszerű így összehozni, mert nem volt egyértelmű a leírás. Most csak egy darab kis kockát, plusz egy jelerősítőt (ax1860) használok csak, Mesh módban, kábellel összekötve, ami powerlineon kapcsolódik a fő routerre :) Gond nélkül megy minden hetek óta. Sok eszközöm nincs és nagy terhelést se kap a rendszer. Én mégis az Asus-t ajánlom. Arra gondolj majd, hogy a Mesh pontok WiFi teljesítményét külön nem lehet állítani. A fő egység teljesítménye lesz a többin is beállítva.

    Az Asus ax1800U és egyéb olcsóbb routerek hardvere akkor szokott megfeküdni, ha sok kliens kapcsolódik rá. Neked egy adóra hány kliens jut?
    Gondolkodj el inkább egy ax55-ön, ha sok (10-15 db fölötti) kliens kapcsolódik egy Mesh egységre.

  • Soma01

    veterán

    válasz DRPCDoki #100708 üzenetére

    D-link... Ha nem terheled, nem lesz gond vele. A terhelést is lehet bírja, de gyanítom, hogy sokaknak akkor jöttek a bajok, ha sok eszközt csatlakoztattak rá és nagy forgalmat bonyolítottak. Nekem semmi bajom vele. Ha gondolod, próbáld ki. Én is így voltam vele és végül maradt. Az SSID miatt én is tartottam a WiFi stabilitás miatt, de jól működik. Nincs erős hardvere, ne várj sokat tőle. Alap dolgokra biztosan jó. Nekem nem fagy, nem kell újraindítgatni. De be lehet állítani ütemezett újraindítást. Végül is nekem bejött. Nekem az adó teljesítmény a minimumon van. Így 75 nm le van fedve 2 egységgel, nem ideálisan elhelyezve.

  • DRPCDoki

    tag

    válasz Soma01 #100709 üzenetére

    Mik a fő érvek az Asus mellett az én kontextusomban?
    Elhelyezésre nagy variáció nincsen. Az egyik router menne a nappaliba a földszinten a másik pedig a mellettem levő szobába az 1. emeleten.
    Egyszer kell beállítani és nem tűnik bonyolultnak, bár egyelőre még senki nem írt a 4-es kérdésemre, ami pont ezt célozza, meg az 1-es és 2-es kérdésem célozza még a D-Link gyenge pontjait.
    "Neked egy adóra hány kliens jut?": Összesen nem több, mint 5 - 10. Az egész házban "csúcsidőben" lehet 4 - 5 telefon, 1 - 2 TV, 2 - 3 laptop. Ez összesen max. 10, viszont szerintem ennek jó, ha a felét összehozzuk vagy kicsivel többet. Tipikusan lehet összeszalad 3 - 4 telefon, meg 1 laptop vagy nagyon max. 2. Egyidejűleg még egy tv ezek mellé nem hiszem. Ez inkább 3 - 4 és összesen, nem pedig egységenként.
    Röviden: Szerintem a terhelés baromi alacsony még "csúcsidőben" is és ez várhatóan még tovább fog csökkenni a viszonylag közeli jövőben.

    (Látom közben már megválaszoltad a miért Asus kérdést, hogy nálam végül a D-Link az ideálisabb. Még a 3-as és 4-es kérdés izgatna, azaz a kábelezés és konfiguráció.)

    [ Szerkesztve ]

  • woodworm

    veterán

    válasz DRPCDoki #100708 üzenetére

    D-Link COVR-X1862:
    Kontra:
    - Mesh módban az SSID nem változtatható antennánként, a csatorna és a frekvencia nem állítható. (Nálam az SSID azonossága csatornánként lehet visszalépés és/vagy okozhat gondot így meggondolandó.)

    Szerintem ez az asusra (és a két rádiós egységekre) is vonatkozik. Bár az antennánkénti változtatás lehetőségét nem tudom értelmezni.

  • Soma01

    veterán

    válasz DRPCDoki #100711 üzenetére

    Akkor jó lesz a D-link. Ráadásul nem is routerként fog nálad menni. AP mód lesz, nálam is így van. Nem lesz vele gondod. Szerintem elég lesz neked is a minimum adóteljesítmény.
    4-es kérdésre annyit, hogy amit írtál az úgy elég lesz. A switch-en be lesz kapcsolva az IGMP ha sima switch-et veszel. Nem gondolom, hogy komolyabb kell neked. IGMP képes legyen és kész. A tv boxoknak külön kábel menjen a switch-ből. Erre figyelj még. Mert ha nem, akkor nincs értelme az IGMP-nek.

  • Soma01

    veterán

    válasz woodworm #100712 üzenetére

    Az Asus-okon meg lehet adni külön hálózatnevet a két frekvenciához. Nem kötelező a band steering, mint a D-link esetében.

  • woodworm

    veterán

    válasz Soma01 #100714 üzenetére

    Ja, ezt jelentenné az antennánkénti lehetőség? A csatorna viszont biztosan nem állítható, ennek fizikai korláta van.

  • Soma01

    veterán

    válasz DRPCDoki #100711 üzenetére

    Tehát a kabelezéshez...
    Amelyik szobába a tv boxon kívül kell net is vagy lesz WiFi-s mesh pont oda dupla kábel kell. Ez megoldható? Fentre meg inkább 8-as switch kellene és akkor elég egy darab switch a házba. Igaz kábel több kell. Mondjuk, ha xy szobába több kábeles netet (nem tv box) használó eszköz lesz, akkor oda kell majd switch. De oda elég lesz majd sima, IGMP nélküli is.
    Az a Technicolor router hogy adja az ip tv jelet? Nem dedikált portok vannak az ip tv-nek? Egy külön port meg a netnek?

  • DRPCDoki

    tag

    válasz Soma01 #100716 üzenetére

    "Amelyik szobába a tv boxon kívül kell net is vagy lesz WiFi-s mesh pont oda dupla kábel kell. Ez megoldható?":
    - A földszinten nappaliban van egy Android TV box és lenne egy Mesh WiFi router. Ide jelenleg egy kábel megy és ha lehet, nem akarunk még egy kábelt lehúzni. Ha jól értettem amiket korábban olvastam, akkor ha a mostani kábelre a nappaliban rákötünk egy IGMPs switch-et és erre a switch-re kötjük az Android TV box-ot és a Mesh WiFi-t, akkor menni fog a TV, nem fog megállni és menni fog a net is a Mesh WiFi-n.
    Jól értettem és jól fog így működni vagy mindenképpen kellene még egy kábel a nappaliba és semmi más alternatív megoldás nincs? (Ha jól értettem, akkor vagy több kábel kell vagy több switch, viszont mi nem akarunk több kábelt húzni a helyiségek között a meglevőkön felül még pluszban, csak ha nincs más megoldás.)
    - Az emeleten a szomszéd szobában végül csak egy Mesh WiFi lenne, ott végül alkalmanként sem lesz áttéve az Android TV box.
    "Fentre meg inkább 8-as switch kellene és akkor elég egy darab switch a házba.": Azért lenne 2 switch, hogy ne kelljen még egy kábelt lehúzni a földszintre a nappaliba és a szomszéd szobában pedig nem lenne box. Így 2 switch lenne, ha ez így jól működne.
    "Az a Technicolor router hogy adja az ip tv jelet? Nem dedikált portok vannak az ip tv-nek? Egy külön port meg a netnek?": Szerintem nem dedikált portok. Sima LAN partok számozással 3 db. Meg van egy WAN/LAN port, amibe most a laptopom van bedugva. 3 Android-os box. Azt tudom, hogy ha egy mezei router-t doguk rá a Technicolor-ra és a mezei router-re az Android-os box-ot, akkor elindul a TV és megáll kb. 2 másodpercen belül. Ezért kellenének az IGMPs switch-ek, ha mindent jól értettem.

    [ Szerkesztve ]

  • DRPCDoki

    tag

    válasz DRPCDoki #100717 üzenetére

    Telekom témában még ezt írták: "Én most abban nem vagyok biztos, hogy switch-switch-STB esetén működik-e az IGMP funkció.". Vélemény?

    Vagy lehetne úgy, hogy a szobámban nem lenne IGMPs switch, alábbiak szerint - habár én lehet a felé húznék, hogy inkább legyen a szobámban IGMPs switch, ami az a variáció, amit korábban írtam, viszont a lényeg, hogy minden működjön jól és lehetőleg a szobák közt NE kelljen plusz kábelt kihúzni a meglevőkön felül:
    - Technicolor-ból megy a földszintre egy kábel, arra egy IGMPs switch, az IGMPs switch-re pedig megy egy STB és egy Mesh WiFI.
    - Technicolor-ból megy összesen még 2 STB-hez 1 - 1 kábel. Így már 3 port foglalt a Technicolor-on.
    - Technicolor-ra rákötöm a Huawei B535-232 router-t, amit most nem használok. A Huawei B535-232 router-en kikapcsolom a WiFi-t. A Huawei B535-232-re rákötöm a laptopomat és a szomszéd szobában levő Mesh WiFi-t. Viszont nem tudom, hogy így a Mesh WiFi jól fog-e működni.

    [ Szerkesztve ]

  • snyper990

    őstag

    válasz DRPCDoki #100717 üzenetére

    Nem kell mindenképp plusz kábel, switch-csel is megoldható. Viszont a switch egy aktív eszköz, aminek tápot kell adni, és folyamatosan fogyaszt. A plusz kábel gazdaságosabb.
    Amúgy a többi szerintem rendben lenne úgy, ahogy leírtad.
    (Mondjuk a Technicolor ONT-n nincs RJ45-ös WAN port, csak 3 db gigabites és egy 2,5 gigabites. A WAN-nal optikai interfészen keresztül kommunikál. Viszont tényleg nincs dedikált port az IPTV-nek, elvileg bármelyik portra lehet kötni a set top boxokat)

  • DRPCDoki

    tag

    válasz snyper990 #100719 üzenetére

    1) Telekom témában még ezt írták: "Én most abban nem vagyok biztos, hogy switch-switch-STB esetén működik-e az IGMP funkció.": Működne így, vagy gond a 2 switch egymás után? (Még max. a többiekkel beszélek, hogy 1 kábelt le akarunk-e küldeni a nappaliba, mivel akkor már lehet elég lenne 1 switch.)
    Így akkor lenne egy IGMPs switch a szobámban.
    Ha menne még egy kábel a nappaliba, akkor így nézne ki:
    - Technicolor a szobámban kikapcsolt WiFi-vel rákötve egy IGMPs switch és a laptopom.
    - A szobámban levő IGMPs switch-re rákötve 3 Android STB és 2 Mesh WiFi. Ehhez így pont kevés lenne az 5 portos IGMPs switch és 8 portos kellene ugye?
    2) A #100704-ben leírtak szerint tudtok segíteni a konfigurációban, iránymutatást adni, hogy merre kutakodjak vagy bármi? Azt gondolnám, hogy a Switch-eken bekapcsolom az IGMP snooping-ot és a mesh router-eken a Mesh módot, SSID-t beállítom meg az adóteljesítményt, és ha egyéb nincs, amire figyelni kell vagy konfigurálni kell, akkor ennyi - meg a technicolor router-en eleve lekapcsolom a WiFi-t, mivel az elsődleges cél, hogy főleg a szobámban minél alacsonyabb legyen az EMF.

    [ Szerkesztve ]

  • BusinessGuy

    őstag

    Sziasztok!
    Egy wifi6 routert néznék sagemcom bridge mód utánra.
    Telekom wifi6 router cserét kérésre nem végez, hüségváltásra sem garantált, igy marad a bridge mód a jelenlegin és megy egy wifi6 router mögé.
    Az oka az hogy baromi sok okoseszköz csatlakozik a wifimre, plusz munka miatt kell gyors stabil wifi és vezetéknélküli otthoni játék streaming illetve VR játék miatt is célszerü, a jelenlegi Sagemcom sajnos nem elég stabil ehhez, akadni is tud főleg az otthoni streamingekkel és a sok eszköztől néha megmakkan... :)

    3 eszközt néztem ki, nem tudom érdemes-e árban tudásban a drágábbat venni nekem vagy sem, a távolságokkal falakkal nincs gond 1-2 szobányi távok vannak átlagos falakkal. Igazából a sebesség (az otthoni hálózati vr és egyéb játék streaming miatt) és a minél több eszköz kezelése gond nélkül a fő cél.

    ASUS RT-AX57
    ASUS TUF Gaming AX4200
    ASUS RT-AX86S AX5700
    Melyik lehet a megfelelő, a sebességkülönbségeket látom de nem tudom felesleges pénzkidobás-e. Persze ha hasonló árakban van jobb amit ajánlanátok meghallgatom.

    Köszönöm! :R

  • DRPCDoki

    tag

    válasz DRPCDoki #100720 üzenetére

    1) Jó eséllyel nem lesz plusz kábel lehúzva a nappaliba. "Én most abban nem vagyok biztos, hogy switch-switch-STB esetén működik-e az IGMP funkció.": Működne így, vagy gond a 2 switch egymás után? (Azt írtad, hogy a többi szerinted rendben lenne, azaz hacsak nem siklottál át e felett, akkor az azt jelenti, hogy ez is rendben lenne. Amiket eddig olvastam itt 3 fórumtémában válaszokat és írtam, az alapján egyelőre más még nem mondta, hogy gond lenne egymás után a 2 db switch.)
    2) A #100704-ben leírtak szerint - annyi az eltérés, hogy a szomszéd szobában nem lenne Android box és IGMPs switch, hanem csak a Mesh WiFi router, ami pedig a D-Link COVR-X1862 lenne az Asus helyett - tudtok segíteni a konfigurációban, iránymutatást adni, hogy merre kutakodjak vagy bármi? Azt gondolnám, hogy a Switch-eken bekapcsolom az IGMP snooping-ot és a mesh router-eken a Mesh módot, SSID-t beállítom meg az adóteljesítményt, és ha egyéb nincs, amire figyelni kell vagy konfigurálni kell, akkor ennyi - meg a technicolor router-en eleve lekapcsolom a WiFi-t, mivel az elsődleges cél, hogy főleg a szobámban minél alacsonyabb legyen az EMF.

    [ Szerkesztve ]

  • snyper990

    őstag

    válasz DRPCDoki #100720 üzenetére

    Nem látom, miért ne működhetne egymás után 2 switch-en az IGMP snooping. A switch-ek nem „látják egymást”, az ONT-hez közelebbi switch-nek elvileg úgy kellene „érzékelnie” a hozzá csatlakoztatott másik switch-hez csatlakoztatott eszközöket, mintha azok arra a portjára lennének csatlakoztatva, amihez a másik switch csatlakozik. Persze ettől még elképzelhető, hogy úgy van, ahogy a másik topikban írták, de szerintem a fórumtárs összetévesztette a switchet a routerrel. Úgy rémlik, hogy multicast forgalom több egymás utáni router esetén tud megakadni, ezért is van lehetőség routereknél a portokra IGMP proxyt beállítani, így a multicast forgalomat az adott portján lényegében módosítás nélkül átengedi. De lehet, hogy tévedek. Utána kell olvasni, vagy ki kell próbálni.
    Egy port kelleni fog az ONT-vel való kapcsolathoz, így ha 5 eszközt szeretnél csatlakoztatni, úgy az 5 port tényleg kevés lesz.
    Elvileg az általad leírt dolgokon kívül nem kell majd mást beállítanod. Mondjuk a saját router(ek)et nem árt először is visszaállítani gyári beállításokra, nehogy valami bennmaradt/beragadt konfig bekavarjon (főleg, ha régebbi, használt router), meg érdemes megnézni, hogy elérhető-e firmware-frissítés, és ha igen, akkor telepíteni.
    Ha egyszer összeáll a hálózat és jól működik, akkor egy biztonsági mentést is ajánlott készíteni a helyes konfigról.

  • DRPCDoki

    tag

    válasz DRPCDoki #100722 üzenetére

    3) Van bármi értelme a TL-SG105E switch-et venni vagy épp ugyan azt érem el a TL-SG105-vel is? Mind a kettő tud IGMP snooping-ot. Ha jól értettem, akkor a TL-SG105 nem managelhető switch, nem kell konfigurálni rajta semmit és alapból be van rajta kapcsolva az IGMP snooping. Azaz, ha jól érettem, akkor az TL-SG105 is elég nekem és ha ezt veszem, akkor csak összedugom a hálózatot a korábban leírtak szerint és konfigurálnom sem kell a switch-et, csak teszi a dolgát, ha pedig a TL-SG105E-t veszem, akkor be kell rajta kapcsolnom az IGMP snooping-ot.
    TL-SG105-nek kicsivel alacsonyabb a maximális áramfelvétele és a vételára. (Így, ha kábelt nem is tudunk kihúzni a nappaliba, viszont picit tudunk vágni a fogyasztásból.)
    (Amúgy, ha jól rémlik én is olyat olvastam, hogy a több egymás utáni router-nél lehet gond. A másik témában az illető szerintem szimplán bizonytalan volt a switch-ekkel kapcsolatban és nem úgy értette, hogy szerinte nem működne jól a 2 egymás utáni switch-csel a hálózat.)

    [ Szerkesztve ]

  • snyper990

    őstag

    válasz DRPCDoki #100724 üzenetére

    A TP-Link honlapja szerint a TL-SG105 tudja az IGMP snoopingot, tehát jó választás lehet, ha elég az 5 port. (Ugyanezen oldal szerint a TL-SG108 nem tudja. Az angol lap szokásos módon kicsit több információval szolgál, aszerint a TL-SG105 V8 és a TL-SG108 V9 is tudja. Mindenesetre érdemes biztosra menni, és vásárlás előtt meggyőződni, hogy a legújabb hardververziót veszed)

  • Soma01

    veterán

    válasz DRPCDoki #100724 üzenetére

    Arra gondoltam, hogy 2db SG105 (nem E-s) switch kell csak neked, meg persze a 2db D-link Mesh pont.
    A Technicolor bekötése maradhat úgy ahogy van most. 3 port a 3 szobába a 3 STB-nak, a 4. port meg a te gépedbe, a net miatt. (itt a Technicoloron ki lehet kapcsolni majd a WiFi-t)
    De a 2 switch meg azokba a szobákba kell majd, ahová megy a kábel, a STB-okhoz. Szóval elég ott ketté osztani a jelet 1-1 switch-el a STB-nak és a Mesh pontnak.

    [ Szerkesztve ]

  • Soma01

    veterán

    válasz DRPCDoki #100724 üzenetére

    Amúgy most láttam ZYXEL GS-105S v2 IPTV switch-eket nagyon olcsón. Ez is tudja persze az IGMP-t. Négyet vehetsz 1 Tp-link árából. :)

  • scabi78

    senior tag

    Sziasztok, a gyerek laptopját szeretném időkorlátozni. A Tarr Kft-s ARRIS TG2492 (CA-13) modem/routeráben van ilyen lehetőség? Gondolom a foórumban kevesen használjátok ezt a típust. Esetleg tudtok ajánlani, könnyű kezelőfelületű, egyszerű beállítású routert amiben korlátozni tudnám a gyerek laptopját? köszi

    Tiszta Windows, rendes ház!

  • gabo89

    senior tag

    válasz Soma01 #100727 üzenetére

    Nem tudja. Árukeresőn úgy írják, de elírták. [link]

    indul a sörös aludni

  • Soma01

    veterán

    válasz gabo89 #100730 üzenetére

    Ezért írtam, hogy ZYXEL GS-105S v2 IPTV.
    Ez egy külön változat direkt ezzel a plusz funkcióval. [link]

    [ Szerkesztve ]

  • seger

    addikt

    válasz RicsiSuly #99620 üzenetére

    Szia. Épp egy AX3200-as routerben gondolkodom. Hol találom azt a leírást?

  • Soma01

    veterán

    válasz Soma01 #100731 üzenetére

    Zyxel GS-105I néven árulták régen. De valami miatt van egy ilyen GS-105S v2 IPTV változat is. Ez nagyon kicsit eltér az "I" változattól. Van egy megjelölt uplink port ahová a bejövő netet kell kötni, a többi port meg kliens eszközöknek van.
    Amúgy azért ilyen olcsó, mert nem boltban árulják amit én mondtam. Hanem egy apróhirdetésben találtam. Valami bukott projektböl maradt vissza. De tiszta új mind. Ki se volt bontva. Lehet veszek kettőt én is, olyan olcsó. :)

  • seger

    addikt

    Router beállítáyban tudnátok segíteni?
    Xiaomi router. Telekom előfizu. IPTV beállítást szeretnék, eddig tplink routert használtam nem volt gond. Router Lan 2-es port-ból megy egy utp kábel egy 24port switch-be. Onnan megy nas, ip box, pc...stb. most ha beállítom a xiaomi routerben az iptv-t bridge módra, akkor megáll a hálózat ezen része. Pl nas nem érhető el. Custom váladztva mit kellene beállítani?

    Tudnátok segíteni?

  • Patice

    nagyúr

    válasz scabi78 #100728 üzenetére

    Ha van a gyereknek Microsoft fiókja, akkor van Microsoft Family app is. Azzal könnyű korlátozni.

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

  • Dr.NX

    Topikgazda

    válasz seger #100734 üzenetére

    Ez a milyen routert vegyek? topik.
    Beállítással kapcsolatban a Telekom topikban vagy valamelyik hálózatos topikban tedd fel a kérdésedet légy szíves. :R

    Elfogadom a sütiket.

  • PHenis

    senior tag

    válasz Patice #100659 üzenetére

    Mikrotik hap ax2 és ax3 routerről valamint a cap ax access pointról mi a véleményetek? Ha ezekből építkeznék, az már úgy egy időtálló config lenne? Mondjuk egy ax3 fő routernek a ház közepére, meg két cap ax vagy ax2 a ház két végére, capsman-al managelve.
    Audience kicsit drágának tűnik, ahhoz képest, hogy ax-et nem is tud, meg az antennája is kisebb nyereségű mint az ax3-é valamint a második 5ghz rádióját ki sem használnám mert vezetékelni szeretnék.

    Multibit: ezt az egész témát. Olyat akarok, hogy ne kelljen 2 év múlva keresgélni, hogy mit vegyek megint. Több eszközben gondolkozom.

    Soma01: mindenképpen vezetékes backhault szeretnék.

  • Patice

    nagyúr

    válasz PHenis #100737 üzenetére

    Értesz a Mikrotik eszközök konfigurálásához?

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

  • troland26

    őstag

    Sziasztok

    ■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? 2 szintes családi ház beton födémmel elválasztva, kb 2x85m2.
    ■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop? Kb 4-5 okostelefon; 3 smart tv ; 2 laptop
    ■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? Digi gigabites kábel net van a felső szintre behúzva. A felső és alsó szinten is 1-1 db router.
    ■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! Nem tudom ki szeretném használni mindkét szinten a maximum sávszélességet. Jó lenne 50k környékén megúszni.
    ■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? Nincs semmi extra igényem.

  • Multibit

    veterán

    válasz PHenis #100737 üzenetére

    A #100656 posztomban már jeleztem a problémát.

    hogy ne kelljen 2 év múlva keresgélni
    Tehát, újra: mit keresgélni? Ha szétválasztod a funkciókat, lehetőséged lesz eldönteni, hogy akárhány év múlva mit kell keresgélni (ha kell egyáltalán). Biztos, hogy mindig akkor kell új router, amikor új AP (vagy fordítva)?

  • PHenis

    senior tag

    válasz Multibit #100741 üzenetére

    mit keresgélni? : megoldást egy problémára. Mondjuk felteszek egy kamerát a garázsba vagy veszek még egy tv-t --> jajj nincs wifi terero / nincs több hely a switchen
    Szerelek az aknában, jajj nincs térerő.
    Veszek még két okoskapcsolót, jajj elértem a maximális eszközök számát a routeren.
    Adguard, vpn, meg meg ki tudja mi kellhet a jovőben :))

    Kinéztem egy routert, ap-t és van egy 8 portos gbe switchem. Kell ennél jobban szeparálni?

  • Multibit

    veterán

    válasz PHenis #100742 üzenetére

    Kell ennél jobban szeparálni?
    Kezdetnek megteszi.
    De ha nagyon be akarod biztosítani magad a jövőre (100%-osan úgyse tudod), akkor már most szánj rá nagyobb összeget! Több portos, af/at PoE switch (esetleg menedzselhető típus), 2.5Gbps portokkal. A konzumer routerek hardverénél erősebb vas router célra, itt is előjöhet a 2.5 Gbps szükségessége. Routerek halmozása helyett egy router mellé több AP. Ezekhez vezérlő eszköz, ami lehet sw vagy hw. No, meddig akarod bebiztosítani magad?
    A funkciók tekintetében döntened kell, hogy helyben legyen minden, vagy egy részük mehet felhőbe. Az IT security téma is megér egy misét! Mennyire vagy paranoiás? Ahogy korábban megfogalmazta egy fórumtárs, a jól implementált IT security komoly teljesítmény bottleneck! Szóval, "csak" pénz és szándék kérdése az egész ;)

  • PHenis

    senior tag

    válasz Multibit #100743 üzenetére

    No, meddig akarod bebiztosítani magad?
    Hát amennyire 100-nagyon max 150k-ból be lehet. Nem cég vagyok, csak otthoni wifiről van szó a szokásosnál több wifi eszközzel, szolgáltatói NAT mögött, valamint fut egy adguardom egy rpi-n, tudom hogy nem nagy valami de semminél több... Egy router és pár AP sztem bőven megteszi nekem a kövi 10 évre. Legyen stabil wifi mindenhol, ki tudjon szolgálni 50 eszközt amiből 40 többnyire csak ott csücsül. A kérdés, hogy milyen márka milyen típusaival érdemes foglalkozni. Nézegettem a korábban ajánlott tp-link eszközöket, nézegettem a mikrotiket ami megtetszett mert imádom az olyan cuccokat amiket szénné lehet paraméterezni és nem csak next-next finish.

    A funkciók tekintetében döntened kell, hogy helyben legyen minden, vagy egy részük mehet felhőbe.
    Itt milyen funkcókra kell gondolni?

  • Multibit

    veterán

    válasz PHenis #100744 üzenetére

    Itt milyen funkcókra kell gondolni?
    Futtathatsz VPN-t saját eszközön, de használhatod egy szolgáltató VPN-jét is, ha úgy tartja kedved. Ahogy írod, szolgáltatói NAT mögött vagy, így saját VPN helyett jobban járnál külső szolgáltatóval (Tailscale, Cloudflare Zero Trust, stb.). Üzemeltethetsz saját reklámblokkolót, DNS blokkolót, de kiszervezheted ezt is (pl. NextDNS).

    [ Szerkesztve ]

  • PHenis

    senior tag

    válasz Multibit #100745 üzenetére

    VPN-re már használom a Tailscale-t, reklámrablokkolásra pedig adguard van beüzemelve, eddig tök jól működnek. Nem tudom ennél van-e szükségem durvább hekkekre :B
    NextDNS, ah még egy fizetnivaló :(

    [ Szerkesztve ]

  • Patice

    nagyúr

    válasz PHenis #100744 üzenetére

    Én személyes tapasztalatom alapján mertem ajánlani a TP-Link Omada rendszerét.
    Ezt is lehet részletesen konfigolni, állítgatni, modulárisan bővíteni, ahogy az igény és pénztárca engedi.
    Tudom, nem olcsó, de én is havi lépésekben építkeztem és folytatom azóta is a hálózatom bővítését, alakítását, ahogy változnak az igények otthon.
    Omada kotroller szerintem mehet ugyanúgy a meglévő málnára, ha a switch-ed POE képes, akkor az is OK, ha meg nem POE-s, akkor adnak tápot is az AP-okhoz.
    Nálam hiba nélkül működik, király, hogy a hálózat intézi, hogy épp melyik AP-hoz kapcsolódjon adott eszköz, így a butább mobilokkal sincs gondom, amikkel ezelőtt mindig váltani kellett a több wifi hálózat között.
    Van a kertben is fasza sebesség és térerő és lehet videótelefonálás közben is mászkálni ki-be, nincs szakadás.
    Megnéztem megint az alaprajzodat, szerintem két AP-pal tudnál indulni:
    - EAP670 a ház eleje felé elhelyezve, mondjuk plafonon.
    - EAP650 Outdoor a ház hátsó falára, kintre, de a ház hátsó részét is lefedné.
    Ez a kettő szerintem lefedné úgy az ingatlant, hogy mindenütt lenne elég térerő és a sebességre sem lenne gondod.
    Router maradhat a szolgáltatói. Omada kopntrollert szoftveresen intézed saját eszközön.

    Alternatíva:
    2x EAP610 bentre és 1x EAP650 Outdoor (610 Outdoor majdnem ugyanabban az árban van...)

    A router funkciókat én is egy miniPC-re bíztam, amin pfSense fut, ez router, tűzfal, meg központi reklámblokkoló is egyben. VPN-t szintén tud, azt még nem üzemeltem be, de van rá WireGuard is telepíthető kiegészítő csomagként. :K

    [ Szerkesztve ]

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

  • Üdv!

    Vettem egy ilyen LTE képes T-Homeos Huawei kockát mobilnethez.

    3000mAh-s akksi van benne.
    Érdeklődnék, h ez mennyi ideig teszi lehetővé a vezeték nélküli használatot?

    Nincs hozzá doksim, csak németet találtam, de ilyeneket nem írnak benne. Használt valaki hasonlót?
    Nem akarom használni áram nélkül, csak mégis kiváncsi vagyok, mennyit megy el akksiról.
    Vagy hát majd max kipróbálom.

    Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

  • PHenis

    senior tag

    válasz Patice #100747 üzenetére

    Router maradhat a szolgáltatói.
    Most valószínűleg hülyeséget kérdezek, de ha a TP-link lesz az AP de a router marad a szolgáltatói, akkor melyik eszköztől fog függeni a hálózathoz csatlakoztatható max eszközök száma? A szolgáltatói router max ~30 eszközt hajlandó kiszolgálni nekem és kinőttem.

    Omada kontrollert szoftveresen intézed saját eszközön.
    Láttam hogy rpi-re van omada telepítő, de azon most a HA OS megy natívan. Így akkor valami konténeres vagy vm-es megoldás kellene ha jól értem.

    király, hogy a hálózat intézi, hogy épp melyik AP-hoz kapcsolódjon adott eszköz
    Ez a funkció tetszene nekem és számomra eddig nem volt egyértelmű, hogy a mikrotik amúgy tudja-e ezt.

    [ Szerkesztve ]

  • Patice

    nagyúr

    válasz PHenis #100749 üzenetére

    A wifi AP-ok pont ezt a terhet fogják levenni a router válláról.
    Ha beraksz ilyeneket, akkor a kapcsolatokat és a rádiózást már az AP kezeli, a routernek max IP-t kell osztania és intézni az AP és közte az adatforgalmat. Érdemes az AP-okat kábellel a routerhez kötni!
    EAP670 specifikációi szerint akár 250+ klienst is képes egymaga kiszolgálni, persze ez erősen függ a kliensek sebességigényétől és adatforgalmától, de írtad, hogy nálad inkább több kis adatforgalmú eszköz van. Ezeket tuti tudja kezelni. Meg a valóságban jóval kevesebb eszköz lesz.
    Nálam wifin a 3 AP-on 10-15 kliens van, a többi eszköz kábelen lóg.

    Omada szoftveres kontroller Docker-ben elvan, én is így használom. rpi-re raknék egy alap OS-t, amire Docker, aztán minden más mehet abban.

    Mikrotikről nem tudok nyilatkozni. Ha a specifikációi közt ott van a seamless roaming (IEEE 802.11k/r/v) szabvány, akkor az is tudja ezt.

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Új hozzászólás Aktív témák