Új hozzászólás Aktív témák

  • imibogyo

    veterán

    válasz Vesa #27775 üzenetére

    Na még utoljára válaszolok, aztán befejezem, mert ez itt nagyon OFF, még akkor is ha ITX a téma alapja. Vannak erre jobb tápos topikok.

    De egyébként igen magasabb konnektor felőli fogyasztás, "több keletkező hő" a tápban, több áramköltség a levesbe. Nem hiába ilyen kis fogyasztásra paneltápokat, pico-kat szoktak itt a többiek is ajánlani (én is azt használok), vagy ha belefér akkor még az eleve DC-s alaplapok is szóba jöhetnek. Mert ezeknek a hatásfoka jobb, mint a normál ATX-es társaiké. De mint mondtam nagyon sok minden múlik a tápon magán. Ha jó minőségű tápot használtok, akkor "csak" olyan 5-15W megy hőbe a táp részéről az alap 20W-os fogyasztás felett, ez olyan havi 3-400 Ft plusz a gép tényleges fogyasztásán felül, plusz messze nem megoldhatatlan feladat hűtésileg.

    De végső soron ezt nektek kell eldöntenetek mérlegelési alapnak itt van pár sarkított példa:
    100%-os hatásfoknál 20W fogyasztásra 20W a táp felvétele és nincs hővé alakuló rész.
    90%-os hatásfoknál 20W fogyasztásra 22,2W a táp felvettje a konnektorból, a 2,2W hővé alakul.
    50%-os hatásfoknál 20W fogyasztásra 40W a táp felvettje a konnektorból, a 20W hővé alakul.
    20%-os hatásfoknál a 20W fogyasztásra 100W a táp felvettje a konnektorból, a 80W hővé alakul.

    Egy hatásfokra kihegyezett és amúgy is nagyon alacsony fogyasztású gépben sokat számíthat ha nagyon alacsony a hatásfok, mert mondjuk nagyon nem mindegy, hogy 20W-ot, vagy 2W-ot kell megoldanod a táp hűtésénél, főleg ha házon belül van elhelyezve a táp (aktív hűtésű tápoknál ez nem nagy gond). De az igazsághoz hozzátartozik, hogy én nem szoktam egy gépemet sem 7/24-ben járatni egész évben, így én általában teszek magasról a hatásfokra, sem az a pár forint nem vág földhöz, sem az a plusz pár fok mivel így is mindenem "fémhideg" a házban. :B

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák