Új hozzászólás Aktív témák

  • gyapo11

    Topikgazda

    válasz schawo #1675 üzenetére

    Márpedig több dologra kell figyelni.
    Leírtátok amit mondanék, a szabad kézi élezés kövön vált be nekem is a legjobban. Nálam kaszakő a gyáriról a saját élszögre átállításhoz, utána kétoldalas Rákóczi kő, ha jól emlékszem 200/800. Ez elég kicsi, de a 30 centis késsel is elboldogultam, de nagyobb kő kényelmesebb valóban. Ennél több nekem nem kell, mert szeretem ha az él harap, ahhoz pedig jobb ha nem políros borotva, hanem amit hagy a 800-es kő, mikrofogazott. De akármilyen felületen autós polírpasztával pillanatok alatt eltűnik a 800-as nyoma, és tükrös borotva lesz, ha valaki azt szereti, persze kb. két vágásig, mivel a kés anyaga nem olyan kemény, mint a borotváé. Ha olyan lenne, akkor meg kipattognának az éléből darabok.
    Napi éljavítás acéllal, kerámiacsővel, Fiskars két kerámiakorongossal, bár ez a penge tövénél és hegyénél problémás.
    A kézi élezés sajnos nem olyan szép élszalagot ad, mint a gépi, mert nem tudom olyan pontosan tartani az élszöget. Egy nagyon kicsit domború lesz, de ez a vágás szempontjából nem gond, pusztán esztétikai hátrány.
    Cserébe ha a hegy ívelt, azt sokkal könnyebb kézzel élezni, mint géppel, talán a ferde kövön függőleges pengével nem gond, de olyan élezőm nincs. Lanskyt is be lehet állítani hozzá, csak pepecselés a kézi módszerhez képest, ferdén kell befogni, hogy az íven egyenletes legyen az élszög. Ráadásul a penge ívétől függően különböző távolságra kell állítani, kisebb késeknél nem is lehet.
    Most néztem a Haidunál a HCJ kövek 2-3 ezer Ft körül vannak 160x39x15 mm, lehet próbálkozni.

    menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Új hozzászólás Aktív témák