Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • schawo

    titán

    válasz gyapo11 #1682 üzenetére

    Igen, keménységtől függ, hogy érdemes-e 800 (japán számozás szerint 1000) fölé menni. Az európai gondolatmenet az, hogy csináljunk puhább acélból (<55 HRC) kést, ami masszív, robosztus, és bármit kibír, élezzük mikrofogazottra, majd fenővassal rendszeresen egyengessük a csorbulatot. Ezzel szemben a japó gondolatmenet az, hogy csináljunk baromi kemény (<60 hrc) kést, ami óvatosságot, törődést igényel (gyakran nem is rozsdamentesek), és ha durván bánnak vele, akkor kipattog. Az élezést csináljuk ritkán, de akkor nagyon alaposan (a kipattogás miatt időnként fel kell újítani, akkor nagy meló), élezzük nagyon finomra (ez nem ugyanaz, mint felpolírozni, az csak látvány, és a keményet nem.is olyan egyszerű), és sokáig ne nyúljunk hozzá (olyan kemény, hogy fenni nem igazán lehet, nem csorbul, hanem pattog, ha durván bánnak vele). Mindkét gondolatmenet működik. Kinek milyen kései vannak, ahhoz kell igazítani a többi felszerelését, és használati szokásokat is. Én a japó vonalat kedvelem.

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

Új hozzászólás Aktív témák