Aktív témák

  • Daffni2

    addikt

    AZ ELEKTROMOS CIGARETTA EGYSÉGESEN SZABAD FORGALMAZÁSÁT JAVASOLJA AZ EU EGÉSZSÉGÜGYI BIZOTTSÁGA
    May 25th, 2013

    „Bizonyított, hogy az e-cigaretta az ártalom-csökkentő stratégiák hatékony eszköze lehet, ezért lehetővé kell tenni, hogy szabadabban versenyezhessen a hagyományos cigarettával” a Bizottság indoklásából

    Május 16-án tárgyalta az Európai Parlament Környezet, Egészségügyi és Ételbiztonsági Bizottsága az elektromos cigaretták egységes európai szabályozási tervét. A Bizottság a parlament elé terjesztendő végső javaslatában az elektromos cigaretták, patronok és folyadékok szabad forgalmazását előíró szabályozást javasol tekintet nélkül a termékek nikotin tartalmára.
    A javaslat kitér arra, hogy szükséges megteremteni az egységes, minden tagállamra kötelező szabályozást és figyelemmel a termék ártalom-csökkentési hatásosságára egy minimális piaci regulációt ír elő. A gyártóknak, forgalmazóknak igazolniuk kell a termékek összetételét, azok tisztaságát, a nikotintartalmat és egy figyelmeztető üzenetet kell feltüntetniük a csomagoláson. A javaslat szerint a termék csak felnőtteknek árusítható. E szabályozási javaslat gyakorlatilag megegyezik azzal az etikai, forgalmazási kódexszel, melyet pl. a magyar e-cigaretta forgalmazók és importőrők egyesülete is megfogalmazott.

    Az EU államok túlnyomó többségében a termék ma is szabadon forgalmazható. Az egységes szabályozásra mégis nagy szükség van, mert egyes kisebb tagállamok a többségtől eltérően különböző mértékben korlátozzák az elektromos cigaretta forgalmazását. Az európai normákkal ellentétes joggyakorlatban élen jár a Magyar kormány, aki – kihasználva, hogy jelenleg nincs olyan kötelező érvényű EU rendelet, ami szabályozná e terméket – egy ötletszerű OGYI véleményre hivatkozva az elektromos cigaretta nikotintartalmú patronját és a nikotintartalmú utántöltő folyadékokat gyógyszernek tekinti, a forgalmazását pedig minden eszközzel tiltani igyekszik.

    [ Szerkesztve ]

    "Aki ad,az nyer"

Aktív témák