Aktív témák

  • Laca 012

    őstag

    Sziasztok ismét!

    Mint már írtam, egy intel ATOM-os lapból építettem egy kis fogyasztású NAS/ média-webszerver/router -t, amin UBUNTU Server 10.04.1 fut. A hálózati szolgáltatások már nagyon megbízhatóan és stabilan működnek, tehát ezt a szerepkörét ahogy szerettem volna, hibátlanul betölti. :C

    Volt régebben egy gnome fagyásos problémám, amit Kendek-kel próbáltunk megoldani. Végülis a probléma megszűnt már, mégpedig akkor, amikor a memtest-el vizsgálva hibátlannak tűnő 512mb-os modult 2GB-osra cseréltem. Ezek szerint csak kevés volt neki..

    A mostani problémám már megint egy kis fejlesztésből adódik.
    Szerettem volna hozzá egy mini érintős monitort, hogy később webes felületről tudjak szolgáltatásokat ki-be kapcsolni, rendszer-információkat, grafikonokat...stb-t jelezzen ki, illetve a skype-ot is tudjam vele használni, ha csak ez a gép van bekapcsolva.

    Vettem is hozzá egy USB csatlakozású Samsung UbiSync7 monitort, amihez ráadásul már meg is rendeltem egy szintén USB-s touch érintőpanelt is.

    Az Ubuntu server karakteres felületen azonnal fel is ismerte és működött:

    A hétvégét végig "google-zva" és próbálkozva eljutottam odáig, hogy végre van grafikus felület is, és elsődlegesként is fut, csak hibásan..
    Most ott tartok, hogy a bejelentkezőablakban csak a képernyő bal felső sarkában egy csík jelenik meg ha entert nyomok akkor kicsit meghosszabbodik:

    Aztán vakon begépelem a jelszót.. (nem mintha a pöttyök hiányoznának..) és akkor bejelentkezik. Megjelennek a mappák, de panelek, vagy bármi kezelésre alkalmas dolog sem:

    A mappákra klikkelve van File Browser, és ha cselezek meg tudok nyitni böngészőt is akár. (elmentett html file-ra klikkelve) A File browser-ben pl a menüsávra klikkelve a menüpont színt vált, de le nem gördül menü..

    Érdekes, hogy a firefox-ban működnek a legördülő menük a menüsávból és teljes képernyőre is ki lehet tenni a böngésző ablakát, de ha a youtube videóját akarom teljes képernyőre tenni akkor csak sötétség van és csak ESC-el kilépni tudok..

    Illetve amikor bedugtam egy külső hangezközt és érzékelte, felugrottak olyan ablakok amiket nem tudtam bezárni, mert nyilván tartozott hozzá egy kisebb felugró is, ami kereten kívül lehetett és annak bezárása nélkül a nagyobbat sem tudtam még odébb húzni sem. :W

    Ha az xorg.conf-ban nem adtam meg frissítési frekvenciákat csak felbontást, meg színmélységet, akkor pl. csinált olyanokat, hogy a kurzor ki tudott lépni a keretből és a másik szélén jelent meg...stb, meg a neten talált konfigok amiket próbáltam, nagyrészt másodlagos képernyőnek használták ezt a kicsit, de úgy meg pl olyan probléma volt vele, hogy a kurzort át tudtam húzni a másik monitorra, de ablakkal együtt már nem, tehát gyakorlatilag nem tudtam másodlagosként sem használni.

    Remélem van itt valaki aki vágja a xorg.conf beállításait, meg a GDM beállításokat!

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák