Új hozzászólás Aktív témák

  • Mysterion

    tag

    Sziasztok! Észrevettem egy furcsaságot, és kíváncsi lennék mások láttak-e már ilyet.

    Van egy UPC-től kapott Technicolor kábelmodem, amit switchnek és routernek használok. Viszont a DHCP-t nem a router szolgálja ki és osztja, hanem egy (PC-s OpenWRT, általam átalakítva) számítógép. A kábelmodemen ennek megfelelően ki is kapcsoltam a DHCP szervert. Ez mind szép és jó, tökéletesen működik az egész hálózat.

    Csakhogy, az a furcsa, hogy a DHCP kliensek között találtam egy olyan eszközt ami folyamatosan lóg a hálózatomon, de nem tudom mi az. Nem az enyém. A kábelmodemen minden WiFi ki van kapcsolva, tehát úgy nem tud belógni semmi. Az az érdekes, hogy a MAC címe alapján ez valami Thomson eszköz akar lenni, és nem hiba, mert folyamatosan bent lóg a hálózatban, újítja a DHCP leaset, és pingelhető is! Valami belát a belső hálózatomba az UPC kábelmodemének tűzfalán keresztül ?

    Lekötöttem mindent a kábelmodemről, csak egyetlen gépet hagytam fenn ami folyamatosan pingelte közben az IP-t, és akkor is folyamatosan elérhető. Abban a pillanatban, ha lekötöm a kábelmodemet a hálózatról megszűnik az elérhetősége a címnek, tehát konkrétan a kábelmodemen keresztül érhető el ez a cím!

    Ez azért érdekes, mert ez nem a kábelmodem saját admin felülete, az a 192.168.0.1, és annak a MAC címe Technicolor is. Ráadásul az nem kér DHCP-től IP-t mivel statikus beállítása van, ez egy teljesen más cím, más MAC azonosító (sőt a MAC cím alapján más gyártó!), és amíg a kábelmodem a hálózatban van ez a cím folyamatosan bent lóg a hálózatomon, kéri a DHCP frissítést, pingelhető és működőképes. A címen nincs semmi nyitott port, lefuttattam a portscan-t, tehát igazából nem tudom mire van, miért van, mi ez, és mit keres a hálózatomban ? Eléggé zavar az, hogy valami idegen eszköz van a hálózatban. Az lenne a kérdésem, hogy ez az UPC-nek valami cucca, vagy mi ez ?

Új hozzászólás Aktív témák