Új hozzászólás Aktív témák

  • StSanya

    őstag

    válasz Piftuka #45423 üzenetére

    Egyben válaszolok, bogarázz... :DDD

    Nos, Win7-nél nincs probléma, az *.iso-t vagy a telepítő CD-t kiírod egy USB-re, van erre egy csomó tool, pl: MS Windows 7 USB/DVD download tool, Rufus vagy OStoGO stb...

    A BIOS-ban AHCI-ra állítod az IDE elérést, meg persze USB boot-ra, (itt lehet annyi gond, hogy sajna nem minden alaplap/BIOS és USB kulcs dolgozik együtt, ilyenkor megpróbálsz egy másik kulcsot), indul a telepítő, az első újrainduláskor rögtön vissza belépsz a BIOS-ba, s visszaállítod a boot sorrendet a HDD-re, a telepítő így fog végezni.

    Mivel a Win7 tartalmaz egy általános AHCI drivert, az fog szépen működni is, akár Intel, akár AMD chipsetes alaplapod van. Ez amúgy támogatja a trim parancsot is, tehát SSD-nél sincs gond. Ha pedig már megy a rendszer, telepítheted az alaplapi chipsethez tartozó AMD ([link]) vagy Intel drivert.

    Intel-nél kicsit kuplerájosabb a szitu, mint AMD-nél. Először is telepíted az Intel Chipset Software Installation Utility, azaz inf drivert. Elvileg ezzel is működik már a dolog, de van külön az a bizonyos RAID és AHCI egyben driver, aminek most Intel Rapid Storage Technology (Intel RST) a neve, amit _korábban_ Intel Matrix Storage Manager-nek hívtak.

    Ha megnézed az utolsó RST-t látható, hogy három lehetőséged van. Van két floppy-s változat, x32 és x64-es, illetve egy közös program változat. Itt az dönti el, hogy mit telepítesz, hogy mire van szükséged. Normál esetben, AHCI-ra elegendő a megfelelő floppyst letölteni, kitömöríteni, s kézzel befrissíteni eszközkezelőben. Én így szoktam, probléma nélkül működik.

    RAID esetén mindenképpen a progi változatot érdemes telepíteni a plusz szolgáltatások miatt, de AHCI-nál is lehet, ezzel kapsz egy progit a tálcára, amivel ellenőrizheted a merevlemez(eke)t, szerintem felesleges, bár néha szoktam én is telepíteni. Így néz ki, most éppen RAID-ben:

    Aminek jelentősége van, az az, hogy az Intel is folyamatosan csiszolja ezt az AHCI drivert, érdemes ezt frissíteni. Ha probléma lenne vele, akkor meg a MS féle gyári beépített drivert kell használni. A HD Sentinelt fejlesztő fórumtárs korábban nem éppen hízelgően beszélt az intel driverről, állítólag sok hiba volt benne régebben (bár lehet, hogy ez inkább a RAID-et érintette), talán ezek javításra kerültek, s javult a teljesítménye is.

    XP. Mivel alapból nem támogatott az AHCI, ha erre van állítva BIOS-ban, az XP fel sem ismeri a HDD-t, kék halállal megáll a telepítés.

    Három megoldás van, ha így akarjuk telepíteni:

    1. Telepítéskor elején F6 gomb lenyomása, s floppyn beadjuk az AHCI drivert, ez az utolsó XP-re, ha jól látom: [link]. Ez nem egy nagy dolog, csak ki kell tömöríteni a zip-et, s ki kell másolni könyvtárszerkezet nélkül a floppyra.

    2. Beleintegráljuk a fenti drivert egy egyedi XP telepítő CD-be (nLite vagy RyanVM Integrator),

    3. InfiniteReality írta, hogy USB-n is mellékelhető az AHCI driver. De ezzel szerintem megint az a probléma, hogy bizonyos alaplapokkal, notikkal nem fog így működni, az biztos.

    Tehát, ha nincs floppy meghajtó a gépben, marad a integrált CD készítése, vagy BIOS-ban visszaváltasz IDE-re. Később is telepítheted XP-re az AHCI drivert, nem hiszem, hogy emiatt lenne instabil:

    Intel: [link]
    AMD: [link]

    Írtad a kontroller listákat, hogy eltérnek. Az RST-nél már a PCH-k (Platform Controller Hub) neve van feltüntetve, ezekbe _bele van integrálva_ a korábban a déli hídban (ICH nevűek) lévő merevlemez vezérlők. A korábban két chipből álló chipsetek az intel 5-ös sorozatától (ami neked is van) már csak egy chipből állnak, ezért van változás az elnevezésekben.

    Remélem tudtam segíteni... :D

    "Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."

Új hozzászólás Aktív témák