Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz 789 #50682 üzenetére

    Visszagörgettem, mi ez a NIST kép, amire annyira hivatkozol folyamatosan. Na már most több mindent meg lehet állapítani róla:
    1) a NIST egyébként sem egy biztonsági szakértői intézet, hanem csak egy szabványügyi hivatal, akiknek alapból semmi közük nincs a biztonsági résekhez. Saját szakállra csinálhatnak persze ilyen saját listát, de az semmivel nem lesz hivatalosabb meg szakszerűbb, mint amit Gipsz Jakab meg ECDL Mancika csinálna otthon, nem lesz súlya, nem hivatkozási alap semmire.
    2) az XP fel sincs tüntetve a listán, talán azért nem, mert nincs már támogatva
    3) mindkét lista egy rohadt nagy bullshit, pl. Debian meg Linux kernel vezet, közben meg ezek vagy 100× biztonságosabbak, mint akármelyik Windows valaha volt és valaha is lesz. Opensource megoldásoknál csak azért fogsz ilyen statisztikákban több sebezhetőséget látni, mert a nyílt forráskód mentén könnyebben felfedezik ezeket, nagyobb tételben, de gyorsabban is javítják (gyakran csak néhány óra telik el Linuxnál, annyira gyorsan javítanak, nem kell várni havi patch keddekre mint a MS-nál). Tehát az ilyen listák nem arra vonatkoznak, hogy egy rendszer mennyire sebezhető (mennyi benne a fel nem tárt sebezhetőség), hanem hogy mennyit foltoztak. És csak azért, mert többet foltoztak benne, nem biztos, hogy ezt ki lehet vetíteni úgy, hogy több sérülékenység is maradt benne, akár fordítva is értelmezhető. A másik, hogy sérülékenységnél azért is bullshit, hogy X darab van benne, mert nem a darabszám számít, elég egy szem sérülékenység, ami ha kellően súlyos (vagy csak túl sokára javítanak), hogy az egész megy le a lefolyóba. Sokkal inkább számít, hogy hányat javítanak, és milyen gyorsan, és azok egyenként milyen súlyosak.

    A Win2k3 meg lehet lát PAE-vel 64 gigát, ezt nem tudom biztosra, de én úgy emlékszek, hogy a PAE-t az alkalmazásoknak is támogatnia kell, egyébként továbbra is marad egy egy alkalmazás per 2 GB-os 32 bites korlát. Ráadásul a 32 bites rendszert azért sem ajánlom neked napi használatra, függetlenül attól, hogy XP, Win7 vagy Win10, mert a 32 bitet elkezdte minden fejlesztő bojkottálni, ki nem hozni rá binárist, egyre több progi már nem támogatja, még Win10-en sem. Azon a 4. genes Core i notin nem kell 32 bites rendszerrel szivatnod magad, az elvisz akármilyen modern, támogatott, 64 bites OS-t. Ha ilyen ókonzervatív alkat vagy, meg csak Windowst vagy hajlandó használni, maradj a 64 bites Win7-nél, azzal a megoldással, amit a kolléga írt feletted, még 2023 januárjáig használhatod támogatottan.

    #50681 quailstorm: ezt jó tudni, akkor a Win7-esek még fellélegezhetnek, mert van még extra 3 évük (bár én a helyükben nem halogatnám még a váltást 3 évig, ez a 3 év nem halogatásra van, hanem alternatíva kereséséhez, átállás leszervezéséhez). Az egész úgy indult, hogy csak volume licences vállalati és kormányzati ügyfeleknek lesz csak elérhető az extra 3×1 éves Win7 support, és a lakossági vonalon nem engedik olyan könnyen kihekkelni, mint anno a POSReady-t.

Új hozzászólás Aktív témák