Új hozzászólás Aktív témák

  • Menthirist

    veterán

    Üdv... A következő lenne a problémám/kérdésem:

    Adva van egy albérlet, viszonylag régi házban, de amúgy minden rendben van vele. Adva van egy TP-Link AX50-es routerem, ez szolgál ki kábelen és wifin kb mindent, tévé, lámpák, okosporszívó, konzol, NAS, stb. Van amit ethernettel kötöttem rá, van ami wifin át. Minden korrektül működik.

    Építettem viszont egy keményebb házi szervert unraid alapokon, mert a 4 lemezes nas-omnál már többre vágytam. Ez tud mindent amit a syno, de többet is. Nincs különösebben hangja, de arra gondoltam, átpakolnám ezt a "raktárszobába", viszont nem nagyon tudok átvinni utp-t oda, fúrni se akarok, meg van egy fürdőszoba is közötte.

    Alapvetően az igény a következő lenne: Gigabites hálózat(vagy a lehető legnagyobb mértékű) átjuttatása a kis 40 nm-es lakás másik felére úgy, hogy nem bontok falat. A netem ugyan perpill csak 500-as, de egyrészt később lehet hogy lesz gigabites, másrészt a lehető legkevésbé akarok bottleneck-et pl a pc-m és a szerver közti másolás esetében. Viszont az unraid-es szerverbe nem lehet csak úgy betenni egy wireless kártyát, hiába gyakorlatilag egy microATX AMD pc, mert hát nem windows, szóval a driver támogatása ezeknek a cuccoknak limitált, nekem egy utp-n át kell adnom hálózatot a szervernek.

    Szóval elsőnek hülye voltam és vettem egy másik routert, hogy majd a kettő lebokszolja egymással a kapcsolatot, és a szervert csak rákötöm a második routerre és boldogság lesz, de nyilván a router nem támogatott semmilyen repeating-et, csak bridge meg router mode-ot. Mindegy, visszacseréltem, nem ért kár. Viszont most két opciót látok hirtelen:

    Valami wifi6-os repeater. A táv nem túl nagy, meg nem is akarok feltétlen erre a repeaterre más eszközzel csatlakozni. Amit néztem, azon van utp, de nem tudom lehet-e használni arra hogy rákössek egy pc-t, vagy csak arra van hogy a wan internetet dobja ki wireless.
    A másik, hogy tudtommal mivel ez a wireless kapcsolat ugye oda-vissza le kell hogy játszódjon, így egy 1200 MBit-es elméleti sebességű routerrel is csak 600 tudna oda-vissza menni, plusz ha nagyon másolok pl a pc és a szerver között, minden másnak belassulna a nete (mondjuk ez még a legkevesebb, ez akár egy noti-ra való másolás esetén is előfordulhat)

    A másik opció egy powerline hálózat, viszont nem tudom milyen állapotban vannak a vezetékek, tippre nem túl szigeteltek és nem túl újak. Az épület biztos 40+ éves. Plusz a következő albinál se feltétlen lenne baj, ha ez az elképzelt rugalmasságom megmaradna, hogy a szervert oda teszem ahova akarom, csak juttassak el fúrás nélkül netet hozzá.

    A powerline-al biztosabb vagyok, hogy az abból kijövő utp-re simán rá tudok csatlakozni, ugyanakkor ha nem működik, mert pl szarok a vezetékek vagy csak simán baromi lassú az egész, akkor nem sokat lehet vele tenni, míg a routeres verziónál azért lehet még játszani egy kicsit az elhelyezéssel.

    Szóval ki mit ajánlana? Illetve akkor pl egy TP-Link RE605X vagy egy Asus RP-AX56 repeateren lévő ethernetre rá tudnám dugni a szervert, hogy az kapjon dhcp-n át címet a fő routeremtől, vagy csak a powerline opció? Remélem sikerült összefoglalnom a kérdésem, de szóljatok és rizsázok még róla ha kell :D

    Köszi előre is.

    ui: jah, az ár rugalmas, ha kell rászánok 50-et is. Meg ha pl az asus range extender mellett döntenék, lehet később az AX50-emet is lecserélem valami aimesh támogatású asus routerre, mert az AX50-ből kivették a onemesh támogatást, szóval azzal szinte biztosan ugrott a mesh így is úgy is. De ez egy későbbi probléma :D

    [ Szerkesztve ]

    Star Citizen FAQ http://starcitizen.hu/star-citizen-faq-az-ujaknak/ (Mielőtt kérdeznél)

Új hozzászólás Aktív témák