Kipróbáltuk: itt tart most a Chrome OS

Perifériák és mobilnet

Multi-touchpad

A gép touchpadje egy nagy méretű, osztatlan, két ujj egyidejű érzékelésére képes multi-touch felület, amely nyomásra bal egérgombként is funkcionál. A kezelése elsőre rendkívül frusztráló, mert a nyomásra nem elég érzékeny, ami miatt az egérkurzor klikk közben mindig elmászik onnan, ahol kattintani szeretnénk. Szerencsére a beállításokban választható a klasszikus, egyszeri érintéssel abszolválható kattintás is. Emellett egyszerű kétujjas gesztusokat is használhatunk a rendszerrel – például jobb klikk két ujjal vagy a függőleges görgetés két ujjal –, ezekre gyorsan rá lehet érezni.

Perifériák

E tekintetben erősen korlátosak a lehetőségek, az egyetlen USB-re konkrétan egeret, billentyűzetet és háttértárat lehet csatlakoztatni, pendrive-ot, külső merevlemezt, ilyesmit. A Google nemrég pótolta a rendszer egy nagy hiányosságát: a Chrome OS az egy hónapja kiadott frissítés óta megbirkózik az NFTS-fájlrendszerrel, azóta az így formázott meghajtókat is tudja kezelni.

Nyomtató vagy egyéb USB-s periféria használatát az operációs rendszer nem támogatja, nyomtatni a Google Cloud Print szolgáltatáson keresztül lehet egy abba regisztrált másik számítógéphez kapcsolt printeren. Próbaképpen csatlakoztattunk a géphez egy iPodot, de a várt módon azzal nem tudott mit kezdeni.

A Cr-48 a fényképezőgépet is felismeri mint külső tárolóeszközt, tehát a fotók átmásolhatók az SSD-re, már ha annak van elegendő tárhelye erre a feladatra – a felhasználó csak 10 GB helyi kapacitással gazdálkodhat –, vagy feltölthetők a felhőbe. Egyébként diavetítést is tud a rendszer: ha a fájlkezelőben több képet jelölünk ki egyszerre, azokat botegyszerű slideshow-ként jeleníti meg. Ez azt jelenti, hogy bár a képek ugyan automatikusan nem váltják egymást, manuálisan görgethetők, és ilyenkor oldalról bekúszva animáltan cserélnek helyet. A bemutató paraméterei nem állíthatók, igaz, nem is lenne mit. Ez a funkció használható egyszerű prezentációkhoz, ha nagyon meg vagyunk szorulva – és mondjuk nincs kéznél a prezi.

Van még a Cr-48-on egy VGA-kimenet, amire külső monitort vagy projektort lehet csatlakoztatni, egy jack, amibe fülhallgató vagy mikrofon dugható, illetve egy SD-bővitőhely.

Mobilinternet

Ez egy Egyesült Államokban vásárolt Chromebook, ami alapértelmezés szerint a Verizon Wireless hálózatát használja, ezért itthon függetleníteni kell. Ez azonban ebben az esetben – nem úgy, mint az ártámogatott szolgáltatói telefonoknál – sem nem illegális, sem nem bonyolult procedúra: a vállalat a súgóban részletesen elmagyarázza, mi a teendő.

Miután a leírást követve parancssorban függetlenítettem a gépet, kikapcsoltam, betettem a vodás SIM-et, az meglepetésre újraindítás után azonnal kapcsolódott is a vodás hálózatra, egy betűt nem kellett konfigurálni rajta. Ahogy az elvárható egy internettel szimbiózisban élő géptől, a wifihez csatlakozás hasonlóképpen zökkenőmentes volt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Magyarországra jön a YouTube

    A youtube.hu domén alatt lesz elérhető a videomegosztó magyar felhasználókra szabott tartalmakkal jelentkező kiadása, melynek reklámbevételeiből a közös jogkezelő is részesedik.

  • Google: a szabadalmi rendszer el van baltázva

    A vállalat jogásza szerint nem szabadna engedni nyilvánvaló ötletek levédését, és az egész iparágnak jobb lenne, ha a perek helyett a fejlesztésre tudna koncentrálni.