Ilyen lesz a tévézés jövője a világ egyik legnagyobb gyártója szerint

A TCL tervei: Mini LED, QLED, OLED

Marek Maciejewski, a vállalat termékfejlesztésért felelős menedzsere némi meglepetésünkre elárulta, hogy a TCL a jelenben és a közeljövőben a kvantumpontos LCD technológiára és az úgynevezett Mini LED háttérvilágításra építi felsőkategóriás televízióit. Meglátásuk szerint az LG Displayhez köthető és sokak által favorizált WOLED (White OLED + színszűrők) képalkotási eljárás zsákutca, ugyanis a megoldás elérte a képességei maximumát, hiszen a fényerőt és a színtérlefedettséget tovább már nem lehet növelni. Úgyhogy egész biztosnak látszik, hogy a TCL nem lép be az OLED tévét kínálók sorába, legalábbis nem úgy, hogy az LG-től veszik a panelt.


[+]

Korábban a TCL bejelentette, hogy valódi LED kijelzőtechnológián dolgozik, és tavaly már be is mutattak egy működőképes prototípust. Ezért is lepett meg minket, mikor Marek Maciejewski elmondta, hogy a konszern elengedte ezt a vonalat is. Kitért rá, hogy arra jutottak, hogy egyszerűen nem  gazdaságos ez az eljárás, többek között azért, mert a jelenlegi ismereteink birtokában nem lehet annyira lecsökkenteni a fénykibocsátó diódák méretét, hogy jó képminőséget produkáló, kisméretű televíziókkal lehessen előállni. Így a TCL számára a Micro LED sem pálya.

És ugyanez igaz az LG által korábban bemutatott NanoCell LED LCD eljárásra is, amiben szintén nem hisz a TCL. Vannak vállalatok, amelyek meg vannak róla győződve, hogy az ikerpaneles kialakításé a jövő, tehát ahol a LED-ek által biztosított háttérfényt egy monokróm LCD panel szűri meg. A Hisense és a Panasonic is bemutatott már működőképes prototípust, azonban a TCL nem fog. Marek Maciejewski ugyanis kifejtette, hogy ez a megoldás elméletileg nagy kontrasztarány elérését teszi lehetővé, ám energiapazarló, azaz nem gazdaságos, ráadásul drága, és jelentősen lecsökkenti a fényerőt, ami rossz hatással van a HDR tartalmak megjelenítésére.

Mini LED és kvantumpontok

A TCL tehát a Mini LED és a kvantumpontos technológiára fókuszál a következő néhány évben. Ha minden jól megy, akkor hamarosan be is mutatnak egy olyan Mini LED háttérvilágítási eljárást, amelynél a háttérvilágítást szolgáltató RGB LED-eket ötezer, egyedileg vezérelhető csoportba osztották. Ez jelentősen növeli a kontrasztot, a színpontosságot, és a HDR tartalmak megjelenítésére is pozitív hatást gyakorol, legalábbis a TCL munkatársai szerint.

Emellett azt is megtudtuk, hogy a következő nagy durranás egy olyan kvantumpontos polarizációs réteg kifejlesztése lesz, amelyet a képernyő üvegére rögzítenek, és ez állítólag nagyobb színtérlefedettséget eredményez, illetve javít a betekintési szögön is. Emellett a vállalat nagyon bízik a különféle mesterséges intelligencia alapú képjavító, képmódosító eljárásokban, és állításuk szerint már e téren is sikerült áttörést elérni, amiről nyilván majd saját szemünkkel is meggyőződhetünk valamikor.


[+]

Ha minden jól megy, akkor 2023-ban bemutatkozhat az igazi csodafegyver, a TCL saját, kvantumpontos OLED technológiája. Elvileg itt a kék OLED alapvilágításból a nano méretű kristályok alakítják ki a vörös és zöld alpixeleket. A vállalat a CES-en már kiállított egy működőképes verziót ebből a termékből, de annak még elég alacsony volt a fényereje, tehát van még bőven munka e téren, de ha minden jól megy, akkor ez lesz a TCL tévék jövője.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt