Ilyen lesz a tévézés jövője a világ egyik legnagyobb gyártója szerint

X10: Mini LED a gyakorlatban, konklúzió

Lengyelországban alkalmunk nyílt kipróbálni pár órán keresztül a vállalat jelenlegi egyik csúcs televízióját, az Európában X10 névre hallgató modell 65 hüvelykes verzióját. Ebben összesen 768 egyedileg vezérelt LED csoport található, és kvantumpontos technológiára épül, amelynél a nanoméretű kristályokat tartalmazó film a kék LED háttérvilágítás és az LCD panel között kapott helyet.


[+]

A 4K felbontású, 1500 cd/m² maximális fényerejű modell támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak (HDR10, HLG, HDR10+, Dolby Vision) megjelenítését. Android TV 9.0 operációs rendszer fut rajta, viszont a hardvere még nem elég erős az igazán jó grafikájú játékok futtatásához, tehát az alkalmazáskínálatban rejlő óriási erőt itt sem lehet maximálisan kihasználni. Több különféle forrással is kipróbálhattuk (online stream, Xbox One X, UHD Blu-ray filmek, demó filmek), és a játékoknál kifejezetten tetszett nekünk a kép minősége. A mozgásmegjelenítés hibátlannak tűnt, a tónusok ragyogtak és a HDR-t is gyönyörűen visszaadta.

[+]

A demóanyagoknál gyakorlatilag ugyanez volt a helyzet, viszont a filmeknél és videóknál halvány fátyolosságot érzékeltünk, tehát a színek lehettek volna átütőbbek, és a tökéletes feketével is akadtak látható problémák, Mini LED háttérvilágítás ide vagy oda. A logóknál fekete hátterénél, illetve egyéb, világos és sötét képrészletek találkozásánál szinte mindig észrevehető volt némi szürke aura a képi objektumok mentén. A betekintési szög viszont hibátlan volt, és a homogenitással se volt gond tapasztalataink szerint, hiszen felhősödésbe, foltosodásba nem futottunk bele. A hangzás terén átlagosan teljesített: hibákat nem tapasztaltunk, de a hangminőséget azért különösebben dinamikusnak, átütőnek nem neveznénk, ami egy ilyen, hangprojektorral nem rendelkező tévé esetében azért nem meglepő.

Konklúzió

Évek óta várunk arra, hogy a TCL komolyan megmutassa magát a magyarországi piacon is, és bár erről most nem esett szó, de az, hogy meghívtak minket, azt jelzi, hogy talán nem közömbös számukra hazánk sem. Mindenesetre örülnénk még egy erős, és fejlesztésekre is költő szereplő felbukkanásának a tévés piacon, mert egy új versenyző mindig izgalmasabbá és kiélezettebbé teszi a versenyt, amivel végül mi, felhasználók járunk a legjobban. Amit Lengyelországban láttunk és hallottunk, az mindenképp érdekesnek és izgalmasnak tűnt. Ha nem is értünk feltétlenül mindenben egyet a vállalat munkatársaival, de az tény, hogy a cég elindult a jövő felé vezető úton, van saját koncepciója, megvan a megfelelő szellemi és anyagi tőkéje, és így már csak rajtuk múlik, hogy ezzel tényleg le tudják-e majd tarolni a világot!

elefant

Azóta történt