Budapesten járt az IBM őrült tudósa

A tudomány jó oldala

Az IBM egyik nagy projektje az intelligensebb bolygó kezdeményezés. Miről szól ez? Azt gondolnám, hogy a bolygónk önmagában is elég okos...

Az intelligensebb bolygó teória nem azt mondja, hogy a bolygónak feltétlenül okosabbnak kell lennie, hanem azt, hogy az IT használatával a világunkat fenntarthatóbbá, biztonságosabbá tehetjük. Ma már megvannak az eszközeink ahhoz, hogy a legkülönfélébb területeken gyűjtsünk adatokat, mérjük a vizek mennyiségét, az autóforgalom alakulását, kövessük az emberek mozgását, stb. És ezek az eszközök ma már el tudják juttatni az adatokat bárhová, gondoljunk csak a mobiltelefonokra. Ha az így gyűjtött információkat összegezzük, elemezzük, olyan összefüggéseket fedezhetünk fel, amelyekkel a rendszerek működése jóval hatékonyabbá tehető.

Például a vermonti Burlingtonban található félvezetőgyárban, ahol én is dolgozom, az elmúlt tíz évben ilyen, egyre kiterjedtebb mérésekkel sikerült drámai mértékben csökkenteni az áramfogyasztást vagy például a víz hűtéséhez felhasznált üzemanyag mennyiségét. Úgy tudtunk befagyasztani az energiafogyasztás szintjét, hogy közben a közüzemi díjak emelkedtek és a termelés 40 százalékkal bővült. Így összességében 20-30 százalékot spóroltunk, ami tetemes összeg, ha figyelembe vesszük, hogy a létesítmény éves szinten dollármilliókban mérhető áramot emészt fel. A megtakarítást kizárólag az információtechnológia segítségével, a folyamatok optimalizálásával tudtuk elérni. De ugyanilyen analitikát használunk például Szingapúron a közlekedés ésszerűsítésére, azért, hogy a forgalom intelligens irányításával elébe tudjunk menni a dugók kialakulásának. Ezekkel a módszerekkel jelentős megtakarítás érhető el, fenntarthatóbbá tehető a környezetünk, sőt, a közbiztonságot is tudjuk javítani.

Ez mind nagyon szép és jó, de sokakat megijeszt egy olyan jövő víziója, amelyben a minket körülvevő tárgyak kommunikálnak egymással, adatokat osztanak meg magukról és a környezetükről...

A technológia csupán eszköz, amit jó célra és kevésbé jó célra is fel lehet használni. Én is azt gondolom, hogy ügyelnünk kell egy ilyen rendszer biztonságára és adatvédelmi vonatkozásaira. Mint a biztonságot hobbijának tekintő szakember mindenkit óva intenék attól, hogy azt higgye: az adatai biztonságban vannak. Minden adat annyira biztonságos, amennyire hagyják, hogy az legyen, mert tökéletes biztonság nem létezik.

Szóval bölcsen kell használnunk a technológiát, helyén kell kezelnünk a függőségünket az efféle rendszerektől, felismerve, hogy minden információ elcsíphető. Ugyanígy rendkívül érdekes kérdés, hogy hogyan tudjuk megvédeni az olyan kritikus infrastruktúrákat, mint amilyen az elektromos hálózat vagy a vasúti irányítás. Ezeknél elkerülhetetlenül szükség van a betörést megakadályozó védelemre, illetve egy olyan rendszerre, amely a behatolásokat észleli. Tehát miközben nagyon is hiszek a technológia lehetőségeiben, ugyanúgy hiszek abban, hogy szükség van a technológia kontrolljára is.

Szakmájára nézve ugyan elektromérnök, de az elmúlt években új irányt vett az élete, valóságshow-ban, tévéműsorokban szerepel, hogy népszerűsítse a természettudományt és a szakmáját. Miért döntött úgy, hogy felhagy a chiptervezéssel, és inkább másokat akar chipek tervezésére rábírni?

Ez egy érdekes felvetés, de igazából én nem akarok mindenkit arra rábeszélni, hogy chiptervező mérnök legyen. Meggyőződésem, hogy a technológiában és a természettudományban rengeteg szépség van, és én csak ezt az érdeklődést akarom ráragasztani másokra. Egy technikailag képzettebb társadalom kreatívabb, egy ilyenben több lehetőség adódik a világ jobbá tételére.

Noha szeretném, ha többen tanulnának mérnöki és természettudományokat, alapvetően a célom az, hogy többen tanulják meg értékelni a technológia és a tudomány erejét a világban. Amikor az intelligensebb bolygóról beszélek, én tényleg hiszek abban, hogy a technológiának megvan a lehetősége arra, hogy változtasson a világon, legyen szó akár a klímaváltozásról, az ivóvíz minőségéről a harmadik világban vagy bármi más súlyos problémáról.

Azt nem mondom, hogy ezek mindegyikére megoldást tud nyújtani a technológia, de segíteni tud nekünk abban, hogy kevésbé terheljük a bolygónkat, tovább éljünk, egészségesebbek legyünk és a teljesebb életet élhessük a technika helyes alkalmazásával. A mai gyerekek szerintem sokkal idealistábbak, mint a korábbi generációk. Ha ezt az idealizmust össze tudom kapcsolni a matematika és a tudomány iránti érdeklődésükkel, és rá tudom vezetni őket, hogy mindezt a világ problémáinak megoldására használják fel, elértem a célom.

- bj -

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények