Kettéválik az AMD, hol ne röptessünk drónt

10 TB HDD 6 lemezzel, luxustévék, fura AMD lépés

Az elmúlt napok legnagyobb és egyben legfontosabb híre, miszerint a Radeon leválik az AMD-ről, és Radeon Technology Group néven folytatja a jövőben. Bár ez a helyzet leírva egyszerűnek hangzik, a valóságban nem az, és a hivatalosan megjelölt okok (virtuális valóság) is érdekesek, akárcsak a hír hallatán szárnyra kapott pletykák, amelyekről szintén beszámoltunk. De bármi is történik a jövőben, egyelőre minden megy tovább a régi kerékvágásban. Ennek jele az is, hogy végre felbukkant a piacon (sajnos egyelőre nem hazánkban) az a kész AMD Radeon R9 380X, ami az XFX istállójából származik.

Ne is távolodjunk el túlságosan a VGA-któl, a minap ugyanis az MSI és a Corsair bejelentette, hogy szövetségre lépnek, aminek nyomán egy újfajta hibrid hűtéssel ellátott VGA-családot fognak piacra dobni. Sőt nem is kellett várni a család első tagjára, aminek első befutója egy csúcs NVIDIA kártya a már említett koncepcióra épülő hűtéssel felszerelve.

Ha már az AMD Radeon Technology Group kapcsán felmerült a virtuális valóság, azaz a VR, akkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a Sony megváltoztatta saját, eddig Project Morpheus név alatt futó VR projektjének nevét egy sokkal beszédesebbre. Továbbá a japán vállalat azt is bejelentette, hogy a virtuális valósághoz használt eszközén a 60 és 120 hertzes frissítés mellett egy új frissítési frekvenciát is támogatni fog kifejezetten a fejlesztők kérésére.

Konzollal kapcsolatos hír, hogy az NVIDIA kénytelen visszahívni pár Shield Pro masinát, azok egy részébe ugyanis hibás merevlemezek kerültek. Reméljük, hogy a hírek szerint hamarosan megjelenő, a konkurenciával szemben csupán hat lemezt használó 10 TB-os Seagate merevlemez nem lesz ilyen megbízhatatlan.

Nem tétlenkedett az Amazon sem, az elmúlt rövid időszakban ugyanis több új terméket is piacra dobtak, köztük számos új Kindle Fire tabletet, továbbá a megújult belsejű Fire TV set-top boxot is, ami felbontásban már igazodik a kor legfrissebb igényéhez.

A héten sem maradtunk ki a memóriákkal kapcsolatos hírekből, igaz, most csak a DDR4 kapcsán tudunk újabb megjelenésekről beszámolni. Az Apacer egészen durva, notebookokba való SO-DIMM DDR4 modulokat jelentett be, míg a Kingstonhoz tartozó HyperX inkább az átlagfelhasználók igényeire gyúrt rá a Savage család megjelentetésével.

Habár nem régen lett vége az IFA szórakoztatóelektronikai szakkiállításnak, számos luxuskategóriás termék megjelenéséről tudtunk ezt követően is beszámolni, amelyekhez a Master Card valószínűleg nem lesz elég. Példának okáért felhozhatjuk a Sharp 85 hüvelykes, 8K felbontás megjelenítésére alkalmas tévéjét, vagy éppen a TCL 100 000 euróba kerülő, 110 hüvelykes, 4K felbontású készülékét. Aki a szeme mellett a fülét is kényeztetné bankszámlája rovására, annak a Raumfeld Sounddeck prémium kategóriás, tévé alá helyezhető hangállványát ajánljuk, vagy a Pioneer topkategóriás hordozható médialejátszóját, ami utazás közben nyújthat szórakozásunkhoz forrást. Ha nem vagyunk tele, mint Oprah", akkor a Samsung háza táján érdemes nézelődni, ugyanis a gyártó középkategóriába szánt kvantumpontos, Tizen rendszerrel nyakon öntött tévéi hazánkba is eljutottak.

Sharp 85" 8K tévé
Sharp 85" 8K tévé

Zárásként, azaz mielőtt az IT Café híreinek és blogjaink összefoglalójára ugranánk, két dologra hívnánk fel a figyelmet. Az egyik ezek közül a Parc lapkája, ami parancsra darabjaira robbantható, megsemmisíthető, a másik pedig a Microsoft közelgő eseménye, ahol számos új és érdekes, Windows 10 köré épített hardver rajtolhat el, és a pletykagyárosoknak arra is vannak elképzeléseik, hogy mik is lesznek ezek valójában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!