Kettéválik az AMD, hol ne röptessünk drónt

Új fotókon a Plútó, IBC, műholdak

Rengeteg érdekes dolog történt szeptember közepén, például fellőtték a Galileo két újabb műholdját, amiről videó is készült természetesen. Az európai navigációs rendszer sokat csúszik, de ilyenkor mindig kicsivel közelebb kerülünk a (most éppen 2020-ra tervezett) tényleges, önálló működéshez.

Az Európai Űrügynökség mellett a NASA sem tétlenkedett: először bejelentették, hogy Ultra HD csatornát indítanak 60 képkockát sugározva másodpercenként, majd lélegzetelállító fotókat tettek közzé a Plútóról, melyeket a New Horizons szonda készített.

Most tartották az idei IBC-t, az elektronikus média és szórakoztatóipar kiállítását, ahol a világ vezető műhold-üzemeltetője, a SES szélessávú internet nélkül működő "online videotékát" mutatott be, ami iránt a Netflix is érdeklődik. Nem csak az internettel szegényesen ellátott területek felé terjeszkedne azonban a japán piacra frissen belépett filmkölcsönző, azt ígérik, 2016 végére szinte az egész világon elérhető lesz a szolgáltatás. Ezek alapján azt várjuk, hogy jövőre érkezik Magyarországra is.

A műholdakhoz visszatérve: a Kaspersky jelentése alapján a hackerek előszeretettel használják ki a titkosítatlan downstream rendszerek sebezhetőségeit, akiket emiatt elég nehéz fülön csípni.

A Gemalto (a világ egyik legnagyobb biztonsági vállalata) az idei év első hat hónapját vizsgálva arra jutott, hogy 264 millió adatrekord került rossz kezekbe fél év alatt, a legtöbb támadás pedig állami és egészségügyi intézmények ellen irányult. Az F-Secure a The Dukes nevű hackercsoportot mutatta be jelentésében, ebből kiderült, hogy legalább hét éve kémkedik a kiemelkedően jól szervezett, remek anyagi lehetőséggel bíró szervezet, és főleg klasszikus adathalász e-mailekkel büntetnek.

A NAV mintájára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő is elindította elektronikus aukciós rendszerét, aminek fejlesztése 29 millió forintba került. Idén csak ingatlanokat töltenek fel a rendszerbe, de jövőre már üzletrészekre, ingóságokra is licitálhatnak az Ügyfélkapuval rendelkezők. A fentiek ellenére is úgy áll a helyzet, hogy évtizedek múlva sem érjük utol az észteket. Gyors áttekintésünkben arról olvashat, hogy hol tart most Észtország, hogyan igyekszik megkönnyíteni lakosai életét a digitális ügyintézés szélesítésével.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!