Mi a Creative Commons? Amit kihoznak

Fontos-e a visszavonhatóság?

Tehát: A Creative Commons többek között a fentebb említett szerzőknek kínál alternatívát

Mindazok számára, akik úgy gondolják, a „kultúra nem üzlet”, a CC az első valóban elérhető, jogilag is érvényes lehetőség a műveik közzétételére. Természetesen eddig is bárki szabadon kitehette a művét a netre a célból, hogy azt mások szabadon felhasználhassák. Ám e művek felhasználói sosem lehettek biztosak abban, hogy valóban ez volt-e a szerző szándéka, vagy hamarosan bíróságra elé kerülnek a szerzői jogi törvény megsértéséért. A CC sem nyújt százszázalékos biztonságot (érdemes gyanakodni, ha az ember a Metallica egy számát látja CC alatt), de művek tízmilliójáról tudható, hogy szerzőjük milyen szándékkal tette azokat közzé.

Ezen túl azt is állítjuk, hogy azok számára is működhetnek a CC licencek, akik az interneten szabadon terjedő alkotásaikból pénzt szeretnének csinálni. Azt gondoljuk, hogy a művek ingyenes internetes közzététele nem feltétlenül jár az abból származó jövedelmek elvesztésével. Számtalan példát lehetne itt most sorolni: Uhrin Benedektől kezdve, aki a neten szerzett rajongótáborát egy időben telt házas koncertek formájában váltotta bevételre, egészen a nevezetes pepsi+mentos kísérletet bemutató vicces videóig, ahol a szerzők a videó végéhez csatolt reklámból jutottak sokszázezer dolláros jövedelemhez. A www.openbusiness.cc weboldalon számos olyan üzleti modell található, mely a „Hogyan csináljunk pénzt az ingyenes netes terjesztésből?” kérdésre válaszol.

A licencek visszavonhatósága

A CC-t rendszeresen éri az a kritika, hogy a licencek nem visszavonhatóak:

„A CC licenc ezzel szemben – még akkor is, ha a szerző a kereskedelmi hasznosítást, mint a példaként vett modellben láttuk, kifejezetten kizárta – a művet elszabadítja, fizikailag és jogi értelemben is visszavonhatatlanná teszi, amely különös erővel érvényesül digitális környezetben. Szükséges ezért, hogy rámutassunk arra: a CC licencet adó szerző elesik a korábban így felhasznált műve olyan piaci értékesítésétől, amelyre egyébként a törvény alapján alanyi joga és gazdasági értelemben lehetősége is lenne” – áll a MIE anyagában is.

A CC licencek valóban nem visszavonhatóak. Ennek az az egyszerű oka, hogy az internetre feltett művek fizikailag nem visszavonhatók: azaz, ami egyszer felkerült, azt onnan ember le nem szedheti. Nem látjuk annak értelmét, hogy egy olyan jogi lehetőséget építsünk bele a licencbe, ami ellentmond a technika diktálta valóságnak. A CC licencek kifejezetten az internetes valóság megváltozott körülményeire lettek kitalálva. Ebben a valóságban ugyan elképzelhető, hogy egy szerző meggondolja magát, és évek múltán mégsem szeretné, hogy a neten is fenn legyen a műve – de hogyan tudja ezt praktikusan megvalósítani? A CC nem látja értelmét teljesíthetetlen feltételek felállításának.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények