Mi a Creative Commons? Amit kihoznak

Mi a Creative Commons?

Nemrégiben itt, az IT.news oldalain adtunk helyet a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE) vitaanyagának, melyben az egyesület részletesen kifejtette álláspontját a Creative Commons (CC) közösségének törekvéseivel kapcsolatban. A vitaindítóra nemrégiben reagált a magyar CC-közösség, s most az ő érveiket tesszük közzé. Mindkét írás egy olyan párbeszéd kezdetét jelezheti, amelynek folyamán értelmes disputa alakulhat ki egy igen fontos probléma megtárgyalása kapcsán. Mint a MIE anyagából kiderül, a szervezet a hagyományos őszi szakmai konferenciája keretében novemberben kerekasztal-beszélgetést szervez a Creative Commons koncepciójának képviselőivel. E két vitázó írás reményeink szerint segíti a minél alaposabb felkészülést erre a találkozóra, s emellett lehetőséget ad az érvek minél szélesebb körű megismertetésére. Az Olvasó ír rovatunkba továbbra is várjuk az érdemi hozzászólásokat, hogy a problémát minél több szempontból járhassuk körül.

Az alábbiakban tehát a magyar CC-közösség nevében megszólaló Bodó Balázs téziseit olvashatják.

***

Örömmel látjuk, hogy a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület foglalkozni kezdett a Creative Commonsszal. Őszintén reméljük, hogy ez a vitaanyag az első mondat egy olyan párbeszédben, melyben minél többen: szerzők, kiadók, felhasználók, remixerek, rádiók és más médiumok is hallatják majd a hangjukat.

Mi is az a Creative Commons?

A Creative Commons a szövegek, képek, zenék, filmek világában ugyanaz, mint a GPL és az LGPL a szoftveres világban: egy, az adott műhöz a szerző által csatolt felhasználási engedély, melyből a felhasználó számára kiderül, hogy mi az, amit megtehet, és mi az, amit nem tehet meg a szóban forgó alkotással.

A Creative Commons engedélyeinek (vagy licenceinek) története az USA-ban, pontosabban a Szilícium-völgyben kezdődött; s részben ugyanazok az emberek állnak mögötte, mint a GPL-mozgalom mögött is. A cél is hasonló: olyan könnyen (akár copy/paste módon is) használható jogi engedélyekre van szükség, amelyek a kultúra világában képesek megismételni a szabad szoftveres mozgalom hihetetlen sikerét. Min alapult ez a siker? Azon, hogy szerzők (programozók) sorának volt lehetősége arra, hogy az elődei által készített alkotásokat könnyebben megtekinthesse, tanulmányozhassa, átalakíthassa, jobbíthassa, majd az eredményt újra feltehesse az internetre.

A Creative Commons licencei pontosan ezt a lehetőséget teszik könnyen elérhetővé a szoftveres világon túl is. Minden szerzőnek, aki publikált már akár egyetlen cikket, fényképet vagy fórumhozzászólást is a weben, a CC licencek használatával lehetősége van arra, hogy engedélyezze a művek nem kereskedelmi célú felhasználását, s emellett megtiltsa vagy engedélyezze a kereskedelmi felhasználást, engedélyezze vagy megtiltsa az átdolgozást (fordítást, megzenésítést, stb.).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények