A legjobb Raspberry Pi és Banana Pi kiegészítők

Pi alapú játékkonzol, okosotthon, ajtócsengő

Ugyan közönséges HDMI csatlakozású monitor csatlakoztatható a Pi-hez, de ez persze nem minden alkalmazási területen praktikus. Sok beágyazott rendszer saját, kisebb képernyőt kíván, akár olyat, mint a közvetlenül a Pi alaplaphoz illeszthető PiTFT, ami egy 2,8 hüvelykes TFT kijelző 320×240-es felbontással, 16 bites színmélységgel és rezisztív érintésérzékelő réteggel. A panel az SPI csatlakozást (SCK, MOSI, MISO, CE0, CE1) és a 24-es és 25-ös GPIO kivezetéseket használja. Négy GPIO-ra köthető érintőgombnak is van rajta hely, ami nagyon hasznos lehet, ha a kijelző alá egy egyszerű kezelőpanelt is ki szeretnénk tenni (a gombokat külön kell beszerezni és némi forrasztgatásra is szükség lesz). Egy, a gyártók által fejlesztett kernel pakk telepítése szükséges ahhoz, hogy a kép ne a HDMI kimeneten, hanem a miniképernyőn jelenjen meg, 35 dolláros költséggel (plusz gombok) kompakt kijelzős kütyüvé, pl. színes retro játékkonzol klónná alakíthatjuk kedvencünket.


[+]

Nem sokkal olcsóbb az Adafruit két soros, szöveges kijelzője, mely a hangzatos Adafruit RGB Positive 16x2 LCD+Keypad Kit for Raspberry Pi névre hallgat (rövidítve Pi Plate). A kijező lényege, hogy két sorban, soronként 16 karakterig képes szöveg megjelenítésére, modelltől függően pozitív vagy negatív (inverz) képpel és beállítható színű RGB LED háttérfénnyel (az egybites vezérlés miatt csak hét szín kombinálható ki). Hagyományosan 6 GPIO tűt foglal el egy ilyen kijelző vezérlése, hármat pedig a háttérvilágításé, ami sok esetben zavaróan sok. Az Adafruit megoldása ezzel szemben csak két I2C kivezetést vesz igénybe, amit tovább is lehet vezetni a bővítőlapról. Ráadásul ugyanezzel a csatlakozással 5 nyomógomb is elérhető, minden Pythonból programozható, máris adott a vezérlőblokk saját intelligens ház projektünkhöz.


[+]

Az első perifériák között volt a Pi Camera Board Module, mely 5 megapixeles állóképek és legfeljebb 30 képismétléses Full HD videofelvételek készítésére alkalmas. (Egészen pontosan 2592 x 1944 pixeles állókép és 1080p60, 720p60 vagy VGAp90 mozgókép készíthető vele, az objektív fix fókuszos.) Képminősége szerény, de azért nem kell szégyenkeznie az olcsóbb telefonok kameráival összehasonlítva, persze a hagyományos fényképezőgépekétől, vagy akár a felsőbb kategóriás okostelefonok szintjétől elmarad. Kiválóan alkalmas arra, hogy time-lapse (hosszú időközű) felvételek készítését bízzuk rá, vagy otthoni megfigyelőállomássá alakítsuk vele a Pi-t. Szerepelt már magaslégköri ballon projektben és készült belőle kamerás ajtócsengő is. Készült belőle zoomos és éjszakai módot támogató változat is.


Szemesnek áll a világ[+]

Ha mozgó eszközt építünk (pl. Pi vezérlésű felderítőjárművet), akkor nem árt, ha nem csak látni tudunk a masinával, de érzékelni is. A XLoBorg három tengelyű gyorsulásmérővel és szintén három tengelyes mágnesesség érzékelővel áll a Pi szolgálatába. Segítségével tájékozódhat a gyorsulás irányáról, ütközéseket érzékelhet vagy egyszerűen azt, hogy milyen irányban tartják – persze ez a funkciócsokor már régóta ismert az okostelefonok kapcsán. Az iránytű funkció azért jobb minőségű, mint a legtöbb telefonban. A mágnesesség érzékelő arra is használható, hogy a mágneses mezőt megbontó töltésáramot (pl. falba épített vezetéket) érzékelje. Csak 13 dollárt kérnek érte.

XLoBorg
XLoBorg [+]

Mozgó eszközhöz persze nem árt a motorvezérlés sem, aminek kiépítését könnyíti meg a PicoBorg. A bővítőlapka összesen négy kis teljesítményű motor vezérlését teszi lehetővé, hármat ki-be kapcsolhatunk és egynek a fordulatszámát is vezérelhetjük (PWM). Hat tűs léptetőmotorral is elbír a bővítőpanel, ha azt választjuk, ennek vezérlése kétirányú.

A PicoBorg panelje
A PicoBorg panelje

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények